Valentin POPA, pictor, grafician, gravor

|
33 vizualizări

Valentin Popa s-a născut in data de 20 noiembrie 1940, la București, si a încetat din viata la data de 21 septembrie 2010, la Paris.

A lucrat pe lângă mari maeștri ai artei plastice cum a fost Joan Miró și Salvador Dali pe care l-a cunoscut cu ocazia unei expoziții la Viena. A fost un obișnuit al cercurilor artistice din Paris, acolo unde i-a cunoscut pe Emil Cioran și Mircea Eliade.

În perioada 1965 - 1973 a participat la expoziții organizate în România și străinătate (Geneva, Tokio, Barcelona, Trieste, Bonn, etc.) de către Uniunea Artiștilor Plastici.

Începând din anul 1974, se stabilește în Paris și, în perioada 1976 - 1986, a lucrat pentru Salvador Dali peste o sută de plăci de gravură.

În continuare și-a desfășurat activitatea prin prelucrarea de gravuri având ca model operele lui Marie Laurencin, gravuri comandate de către o galerie de artă japoneză.

Artist polivalent, desenator și gravor virtuoz al unor imagini de o uimitoare și compexă structură perspectivală și o incitantă simbolică încifrată, Valentin Popa a rămas în memoria breslei artistice a anilor '60 și a începutul anilor '70 prin activitatea sa prodigioasă (printre altele și de ilustrator) greu de prins într-o formulă care să-l definească. Autor al unor scenarii onirice stranii, prin imaginația sa debordantă, servită de o abilitate tehnică ieșită din comun și o memorie vizuală de excepție, capabilă să asimileze dincolo de realitatea imediată marile epoci culturale, în substanța lor secretă. Valentin Popa realiza atunci cicluri grafice care făceau deliciul cunoscătorilor.Gheorghe Vida

Merită să afli și despre

Sugestii: