Rodica PANDELE, pictor

|
45 vizualizări

Rodica Pandele s-a nascut in anul 1924, in Bucureşti, si a incetat din viata in anul 2009.

Rodica Pandele a absolvit a Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București, în anul 1948, si a fost una dintre elevele pictorului Camil Ressu.

In pictura Rodicăi Pandele lumina dă strălucire miilor de cioburi în care s-a spart oglinda reprezentată de suprafaţa invizibilă ce desparte spaţiul privitorului de cel al tabloului. Culorile par să păstreze imaginea-amintire a momentului anterior fragmentării întregului. Culoarea, această materie transformată în cioburi şi pulbere îşi pierde treptat consistenţa lăsând să se întrevadă întunericul unor goluri abisale ce apar asemeni unor crestături în pânza-suport. Ele vorbesc despre fragilitatea acestor momente de reverie, de starea lor de imponderabilitate dar şi de iminenţa destrămării acestor configuraţii. La Rodica Pandele ființa umană absoarbe în sine stări și evenimente pe care le exprimă apoi, dispersându-le în jur, sub formă de vârtej.” Claudia Anca Moldovan

Lucrările realizate de artista au umplut colecțiile unor amatori din numeroase țări, precum Canada, Cipru, Franța, Gambia și, evident, România.

Merită să afli și despre

Sugestii: