Eva CERBU, pictor

|
53 vizualizări

Eva Cerbu (Eva Siegler) s-a născut la data de 24 august 1924, la București, si a încetat din viata in luna mai 2008, la București.

A studiat la Școala de Arte Frumoase din București, având ca profesori pe pictorii M.H. Maxy și Al. Ciucurencu.

Călătorii de studii în străinatate: Bulgaria, U.R.S.S., Germania, Franța, Italia, Ungaria, Cehoslovacia, Israel, Grecia.

Eva Cerbu rămâne în primul rând ca portretistă, nu în sensul neapărat al referirii la anumite persoane cunoscute, ci ca făuritoare a unei lumi populate de fiinţe, care, oricât de imaginare ar fi, fac parte din lumea experienţei sale şi în cele din urmă, se integrează şi în a noastră.

Peisajele, tratate in imaginile sale sunt strâns legate de făpturilor portretizate de ea şi nu pot fi judecate decât în raport cu ele.

Artista a debutat în 1947, într-o expoziție de grup a artiștilor sindicalizați. Prima perioadă a activității sale se remarcă prin lucrări cu un pronunțat militantism social, artista fiind angajată demersului propus de realismul socialist. ”… Această expoziție, prin variatele ei manifestări și prin multipla expresie a personalității plastice a Evei Cerbu, constituie un front puternic al apărării artei noastre realiste”, scria Jules Perahim în 1958 despre lucrările artistei cu tematică socială.

În 2005 participă la expoziţia de grup “După 60 de ani”, Galeria Allianz-Ţiriac, împreună cu colegele de la clasa profesor M. H. Maxy : Alma Redlinger, Maria Constantin, Yvonne Hasan, Lelia Zuaf David

In martie - aprilie 2008 participa la expozitia de grup SENIORI AI PICTURII ROMÂNEŞTI CONTEMPORANE de la Elit Art Gallery Bucuresti alaturi de Traian Bradean, Corneliu Braescu, Maria Constantin, Cornelia Danet Demetrescu, Margareta Medi Wechsler Dinu, Yvonne Hasan, Ion Pana, Alma Redlinger, Sanda Saramat.

Lucrări în muzee și colecții particulare în: România (București, Cluj, Constanța, Bacău, Galați, Reșița, Deva, Piatra Neamț), S.U.A., Elveția, Italia, Olanda, Germania, Mexic, Israel, Franța.

Premii: 1968 - premiul Fondului Plastic; 1970 - membră Honoris Causa a Academiei Internaționale Tommasso Campanella, Roma; 1970 - medalia de argint, Roma.

Merită să afli și despre

Sugestii: