Despina Ghinokastra Elpinchi Istrati, pictor, grafician

|
35 vizualizări

Despina Ghinokastra Elpinchi Istrati s-a născut la data de 28 octombrie 1912, in Tepelenë, Albania, si a încetat din viata la data de 4 martie 1977, București, la cutremurul din 4 martie 1977.

Născută în Albania când această aparţinea încă de Imperiul Otoman, dintr-o mamă româncă şi tată albanez, se mută împreună cu familia la Bucureşti în 1914.

La timpul debutului, într-o expoziție a Tinerimii Artistice, poartă numele Despina Ghinokastra Moscu, după numele primul soț, apoi, după căsătoria cu un comandor de aviație, să devină Despina Ghinokastra Istrati la care adaugă, ca un capriciu, precum sublinia Tudor Octavian, numele Elpinichi.

După absolvirea Academiei de Belle-Arte de la București, unde i-a avut profesori pe Camil Ressu și Jean Al. Steriadi, Despina Ghinokastra își continuă studiile la Paris, în cadrul École Nationale Supérieure cu pictorii Pierre-Henri Ducos de La Haille, François Billoul și Xavier Bricard.

În perioada interbelică a participat la expozițiile anuale ale Tinerimii Artistice și la Salonul Oficial. A expus în 1937 la Tirana sub egida regelui Zogu și la Paris în 1939. A avut 4 expoziții personale la București – 1941, 1943, 1945, 1967.

A ilustrat cărți aparținând autorilor Dumitru Corbea, Ion Creangă, Vasile Alecsandri, H.Ch. Andersen, V.M. Garșin și Mioara Cremene.

Merită să afli și despre

Sugestii: