Ion MURARIU, pictor, acuarelist

|
41 vizualizări

Ion Murariu s-a nascut la data de12 septembrie 1922, in Dorohoi, județul Botoșani, si a incetat din viata la data de 22 martie 2012.

A studiat la Academia de Arte Frumoase din Iași între 1941-1946, avându-i ca profesori pe Otto Briese, Jean Cosmovici și Nicolae Popa.

În primii ani de studiu la Academia ieșeană a participat la concursul Premio cittá Firenze, unde a obținut o mențiune.

La doi ani după absolvirea Academiei din Iași s-a stabilit în București, iar în 1950 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Nu am avut nici un model în plan artistic, însă m-am ghidat după formele practicate de profesorii şi, implicit, pictorii din această inimă culturală a ţării. Mulţi dintre profesorii ieşeni făcuseră studii la München şi Viena, iar subiectele de examen erau asemănătoare cu cele date la instituţiile similare din Europa. La Academia din Iaşi se studiau în forme savante desenul şi culorile. Iar colorismul care i s-a atribuit nu a fost, în nici un caz, o influenţă a şcolii germane, ci un dat al temperamentului artistic din această parte a Europei. Altfel spus, în Moldova se pictează, şi acum, altfel decât în alte regiuni ale ţării” Ion Murariu.

În 1994 este gratulat cu Premiul Național Ștefan Luchian, an în care devine și Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani. Ion Murariu este distins și cu titlul de Cetățean de Onoare al orașului Dorohoi.

Merită să afli și despre

Sugestii: