George TOMAZIU, pictor, grafician, memorialist, poet

|
36 vizualizări

George Tomaziu s-a născut la data de 4 aprilie 1915, la Dorohoi, județul Botoșani, si a încetat din viata la data de 3 decembrie 1990,la Paris.

George Tomaziu s-a născut în familia lui Gheorghe Tomaziu de profesie avocat, căsătorit cu Lucreția Enescu, verișoară cu George Enescu.

În perioada 1933 - 1936 este student în cadrul Academiei de Arte Frumoase din București fiind elevul lui Francisc Șirato cu care a susținut și licența în anul 1937.

La 20 de ani, călătorește la Viena, Salzburg, apoi Paris unde frecventează asiduu mediile artistice și cele gay. La recomandarea lui George Enescu, nașul său, lucrează la Paris în atelierul lui Andre Lhote (1885-1962).

Participă la mai multe expoziţii de grup în România, Franţa, Marea Britanie, Republica Federală Germania etc. Ilustrează cărţi de Cervantes, Stephane Mallarme, Dino Buzatti, Mateiu Caragiale ş.a. şi realizează decoruri pentru spectacole de operă şi balet.

În anul 1969 părăsește România și a locuit mai întâi la Londra și apoi la Paris. Deschide expoziții la Köln, Paris și Londra.

Lucrări de George Tomaziu se află la Vâlcea (Colecția Gheorghe Anghel) precum și în colecții din Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Marea Britanie.

Merită să afli și despre

Sugestii: