Anatol VULPE, pictor

|
36 vizualizări

Anatol Vulpe s-a născut in data de 17 februarie 1907, în comuna Bahmut, Bălți, Basarabia, si a încetat din viata in data de 6 aprilie 1946.

A făcut studii de artă la București, cu Constantin Artachino.

1936 - Prima expoziție personală de pictură, Sala Mozart din București.

Anatol Vulpe s-a remarcat îndeosebi ca un pictor de vedute urbane, peisaje, naturi statice, portrete și nuduri de femei.

Pe data de 9 decembrie 1942 este admis în Corpul Artiștilor Plastici.

Ocultarea biografiei și operei acestui înzestrat pictor-boem se datorează în bună măsură tragicului sfârșit al acestuia, survenit în noaptea dintre 5 și 6 aprilie, 1946, când Anatol Vulpe a fost împușcat cu 15 gloanțe, de diferite calibre. Tot atunci, prietena lui, Elena Bogdan, a fost găsită la 800 m. distanță, împușcată și ea, în Parcul Moșoiu din București.

Tragicul eveniment a fost pe larg reconstituit de istoricul Mihai Pelin, și acestui studiu de caz i se datorează în mod esențial revenirea operei lui Vulpe în atenția specialiștilor și colecționarilor de artă. Cartea lui Pelin Deceniul prăbușirilor (1940-1950): viețile pictorilor, sculptorilor și arhitecților români între legionari și staliniști (editura Compania, București, 2005), și mai ales studiul Asasinarea pictorului Anatol Vulpe, este esențial pentru reevaluarea acelei epoci.

Merită să afli și despre

Sugestii: