Doina DASCHIEVICI, pictor

|
28 vizualizări

Doina Daschievici s-a născut in data de 4 ianuarie 1943, in Bacău

A urmat Institutul de Arte Plastice Iaşi.

Debutul artistic a fost consemnat odată cu expoziţia de la Galeria „Victoria“ din Iaşi, din 1963. Membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Are în palmares, până în prezent, numeroase expoziţii personale în diferite oraşe culturale importante ale lumii dar şi participări la expoziţii colective de notorietate din ţară şi străinătate. Încurajările lui Dan Hatmanu au avut greutate pentru alegerea limbajului necesar comunicării în arta sa.

Pictura Doinei Daşchievici este una a construcţiei atente, definitive. Ai senzaţia că nu se poate adăuga sau scoate ceva. Pictoriţa crede în forţa cosmosului, înţeles ca fiind haosul guvernat de legi. Prin urmare, pictura ei, rece doar în aparenţă, are muşcătura fosforului alb. O pictură deloc concesivă cu privitorul. Doina Daşchievici nu devine complicea acestuia, nu îi face cu ochiul, nu îl lasă să se odihnească. Se foloseşte însă de inteligenţa acestuia. În fond, cunoaşterea se bazează pe iniţiere.

Nu poţi citi fără să ştii alfabetul, valorile şi semnificaţiile literelor. Doina Daşchievici crede în posibilitatea omului de a se (auto)iniţia, după cum crede că arta rămâne un apanaj al elitei. Nu al unei elite exclusiviste, ci al uneia care te primeşte oricând, cu o singură condiţie: să încerci să treci prin proba labirintului“. Lucian Strochi

Premii:
2001 – Marele Premiu al Bienalei Naţionale de Artă „Lascăr Vorel
1999 – Diploma de Recunoştinţă a Primăriei Piatra Neamţ
1997 – Premiul „Aurel Băieşu“ pentru pictură al Ministerului Culturii

Merită să afli și despre

Sugestii: