Dimitrie ȘTIUBEI, pictor

|
117 vizualizări

Dimitrie Știubei s-a născut la data de 30 august 1901, la Bacău, si a încetat din viata la data de 17 februarie 1986, in Mettmann, Renania de Nord-Westfalia, RFG.

În anul 1919 s-a înscris la cursurile Școlii de Artilerie, Geniu și Marină din București. Ieșind la examenul de admitere primul pe tară, Știubei ar fi trebuit să beneficieze de o bursă în străinătate.

Știubei a lucrat în atelierului lui Jean Alexandru Steriadi, pe care l-a avut ca îndrumător și mentor,] de la care și-a însușit tehnica picturii, fost elevul al lui Eugeniu Voinescu. Știubei a frecventat atelierul lui Steriadi timp de aproape un deceniu, perioadă în care mentorul său era directorul Muzeului Kalinderu.

A fost pictor de marine, portretist, ilustrator de carte, machetator de mărci poștale, creator de afișe și calendare, decorator de interioare de nave, creator de intarsii și comandor român al Marinei Militare Regale Române sub regii Ferdinand I al României și Carol al II-lea.

Portretele realizate de Dimitrie Știubei sunt de o sobrietate lipsită de sentimentalism, ele mărginindu-se a reprezenta modelele în limita asemănării fizice.

Pictorul Știubei a deschis prima expoziție personală la Galați în anul 1922, iar debutul pe simezele bucureștene îl face în anul 1926 la prima expoziție personală de la Sala Dalles.

Opera lui a păstrat o identitate autohtonă prin tematica marină pe care a abordat-o de-a lungul întregii sale cariere, precum și prin prezentarea în picturile lui a coastelor Mării Negre și ale Deltei Dunării. Dimitrie Știubei este recunoscut unanim ca fiind pictorul român al marinelor. Realizările sale în domeniul picturii s-au suprapus concomitent cu definirea unei cariere excepționale de marinar.

A realizat lucrări de artă monumentală la Banca Națională a României, Gara Mogoșoaia, Gara de Nord, Gara Regală din Sinaia și compoziții pentru Palatul Regal, Muzeul Marinei Române din Constanța și Muzeul Militar Național din București.

Pictorul român a avut o activitate artistică ce s-a derulat pe o perioadă de șaizeci de ani.

Lucrările lui se regăsesc în colecții private și muzee din Elveția, Anglia, Italia, Franța, Argentina, Germania, Turcia, Grecia, fosta Uniune Sovietică, Danemarca, Suedia, Statele Unite și România.

Merită să afli și despre

Sugestii: