Clădirea Prefecturii din Focșani, Vrancea
Construită între anii 1913 - 1919, Clădirea Prefecturii (Fostul Palatul Administrativ) este clădire monument istoric.
Planurile clădirii au fost întocmite de arhitecţii Daniel Renard şi Simion Vasilescu, care au impus construcției elemente de arhitectură specifice stilului românesc, ce afirmă specificul naţional în arhitectură prin exploatarea potenţelor plastice ale arhitecturii naţionale.
Palatul Administrativ a fost construit pe două nivele și subsol, parterul având formă de U. Plafonul din holul central este susținut de patru coloane cu capitel compozit.
Circulația la etaj se face printr-o logie cu acces în fiecare cameră. Fațada principală pune în valoare intrarea în decroș și logia de la etaj susținută de șase coloane cu capitel compozit și arcade în trilob.
Între arcade semicirculare la partea superioară, cu ancadramente de gresie, ritmează fațada în galben, roșu și verde, formând ca decor ciorchine de strugure. Clădirea are peste 80 de încăperi, printre care şi două mari săli de şedinţe.
Unul dintre cele mai interesante elemente de construcţie este desenul de pe ţigla acoperişului, o compoziție decorativă având motive populare din nordul Moldovei, realizată chiar de un pictor focșănean.
În această clădire a fost sediul Prefecturii județului Putna în perioada interbelică. Printre personalitățile vremii ce au trecut pragul Prefecturii Putna, s-au numărat Nicolae Iorga și Nicolae Titulescu.
În anul 1948 clădirea Prefecturii a suferit un incendiu, iar arhitectura fațadei clădirii și acoperișul au fost modificate.
După anul 1968, anumite birouri ale primăriei au fost instalate în acest sediu. Cutremurele din 1977 și 1986 au avariat grav clădirea, iar după anul 1990 edificiul a fost scos din circuitul public pentru mult timp, apoi renovat.
Sursa informatii https://www.focsani-turism.info/