Palatul Lloyd, Timișoara
Edificiul a fost inaugurat în data de 29 septembrie 1912, fiind realizat în perioada 1910 şi 1912 după planurile arhitectului Leopold Baumhorn în stil Seccesion.
Artistul se remarca prin folosirea Eclectismului de tip târziu, dar, în egală măsură, și prin Secesionul atât de modern în epocă. Întotdeauna folosea măcar câteva elemente de Secesion, chiar dacă în lucrări de altă factură.
Arhitectura este eclectică cu influențe seccesion. Aici a funcționat Bursa Agricolă.
La conducerea Bursei Agricole a Societăţii Lloyd, la data inaugurării, este menționat un anume director Salamon Sternthal, iar ca principal acționar, baronul Istvan Ambrozy, un agricultor înstărit.
În prezent adăpostește sediul Rectoratului Universității „Politehnica” din Timișoara.
La parter funcționează și azi restaurantul Lloyd.
Fie că s-a numit Café Wien, fie Bulevard, în epoca socialistă, sau, din nou, Lloyd, ca în prezent, localul a constituit mereu un reper al calității și rafinamentului, iar istoria sa plină de povești interesante merită cu prisosință o pagină proprie în viitor.
Din luxul de odinioară se mai păstrează astăzi porțiuni de lambriuri, oglinzi, rămășițe din vitralii și câteva candelabre.
Leopold Baumhorn a fost un arhitect maghiar care s-a născut într-o familie de evrei din localitatea Kisbér. A studiat la Liceul Real din Győr, apoi la Politehnica din Viena. La terminarea studiilor s-a stabilit la Budapesta, unde a lucrat timp de 12 ani la biroul arhitecților Ödön Lechner şi Gyula Pártos. A studiat în Italia, iar după aceea, în orașele mari din Europa Centrală. La întoarcerea sa, și-a folosit cunoștințele acumulate pentru a întocmi proiecte pentru 24 de sinagogi în Ungaria.
A proiectat numeroase spații comerciale precum oficii poștale, dar și rezidențiale: locuințe și vile. Printre planurile construcțiilor făcute de el, se numără: Palatul Apelor, Palatul Lloyd, Casa Comunității Israelite şi Sinagoga din Fabric, în Timişoara, și Sinagoga neologă de la Brașov. Tot el a plănuit Sinagoga din Becicherecul Mare, în Serbia.
Baumhorn a murit la 72 ani în oraşul natal şi a fost înhumat la Cimitirul central evreiesc din Budapesta. Pe mormânt au fost însemnate sinagogile pe care le-a inventat în cursul vieţii şi imaginea celei mai mari dintre ele, Sinagoga neologă din Szeged.