Muzeul Viei şi Vinului Drăgășani, Vâlcea

|
107 vizualizări

Clădirea care găzduiește muzeul datează din anul 1920, fiind construită de prosperul comerciant Dumitru C. Popescu, în stil arhitectonic neo-romanesc, iar muzeul surprinde tradiția cultivării viței-de-vie, prezentă pe aceste meleaguri de peste 2.000 de ani.
De-a lungul anilor, clădirea muzeului a servit ca sediu pentru mai multe instituții. La început spațiu comercial, mai târziu post local de militie, iar din anul 1974 a fost transformat in muzeu al Viei si Vinului. A fost deschis vizitatorilor abia la data de 30 aprilie 1983, director al Muzeului Județean Vâlcea fiind istoricul Sergiu Purece (1981-1992).

Muzeul Viei şi Vinului Drăgășani, Vâlcea

Muzeul cuprinde o bogata colecție de instalații tradiționale pentru prelucrarea strugurilor, dar si dovezi ale practicării viticulturii si ale continuității acestei îndeletniciri pe aceste meleaguri. In vitrinele muzeului pot fi observate rezultatele concursurilor internaționale de vinuri de peste hotare. Sunt expuse medaliile castigate la concursul desfășurat la Bordeaux (1898) si la Expoziția Mondiala de la Paris (1900), unde vinurile de Drăgășani au obținut recunoașterea internaționala, odată cu primirea Diplomei de Onoare si a medaliei de aur.

Muzeul Viei şi Vinului Drăgășani, Vâlcea

Aici se regăsesc vechi răsaduri de vita-de-vie cum ar fi Braghina, Gordan sau Crâmpoșia. Vinurile albe sunt si ele reprezentate prin soiurile Sauvignon, Tămâioasa, Crâmpoșie, Riesling Pinot Gris, Feteasca Alba, Feteasca Regala, dar si mostre din vinurile roșii: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Burgund Mare si Novac.
Romania este una dintre putinele tari ale lumii care se poate mândri cu o tradiție multimilenara in cultura vitei-de-vie. Descoperirile arheologice din tara noastră atesta urme de activitate viticola de peste 5.000 de ani.

Merită să afli și despre

Sugestii: