Muzeul „Arta Lemnului” din Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava
Muzeul „Arta Lemnului” din Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, a fost înființat în anul 1936 ca muzeu de etnografie şi științe ale naturii, în anul 1967 fiind specializat ca muzeu al lemnului.
Având în vedere importanța Muzeului „Arta Lemnului” pentru conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale românești, în perioada 2017-2021, muzeul a fost reabilitat și modernizat. A fost redeschis la 1 iunie 2021 cu vernisajul expoziției „Muzeul Arta Lemnului la 85 de ani - un nou început”, cu această ocazie vizitatorii fiind purtați într-un periplu de-a lungul anilor, dezvăluindu-li-se întâmplări inedite și personaje reprezentative care au contribuit la succesul muzeului, prin imagini și documente, costume sau arme scoase în premieră din depozitul instituției.
Prin specificul său, Muzeul „Arta Lemnului” păstrează singura colecție etnografică din România dedicată exclusiv obiectelor din lemn, fapt care-l face unic în țară şi îl situează printre puținele muzee din Europa ca tematică şi pentru valoarea exponatelor. Muzeul „Arta Lemnului” deține un bogat patrimoniu ce cuprinde peste 15.000 de piese din lemn şi are la bază colecțiile etnografice alcătuite de Ion Ştefureac (profesor și pionier al muzeografiei etnografice românești) şi Constantin Brăescu (profesor la Şcoala de Arte şi Meserii și primul director al Muzeului).
Organizat tematic, Muzeul „Arta Lemnului” prezintă o imagine sugestivă a prelucrării lemnului, inclusiv prin colecția online care permite explorarea în detaliu a obiectelor și fotografiilor din patrimoniul muzeului.