Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”, ASTRA, Sibiu
Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” este un departament al Complexului Național Muzeal „ASTRA” din Sibiu, care a fost inaugurat în 1993, ca răspuns la principiul alterității culturale, de cunoaștere a propriei identități prin compararea cu valorile altor culturi.
A funcționat într-o clădire din Piața Mică nr. 11 declarată monument istoric.
Muzeul a fost organizat într-o clădire monument istoric, construită în stil neogotic între 1865-1867, iniţial ca sediu al Asociaţiei Micilor Meseriaşi şi având de-a lungul timpului diverse funcţiuni. După restaurarea din 1989 a devenit sediul Muzeului "Franz Binder".
Colecțiile Muzeului de Etnografie Universală “Franz Binder” s-au constituit în sec. al XIX-lea din donații şi achiziții provenind de la călători sau deținători de asemenea obiecte: Franz Binder, Andreas Breckner, Karl Meliska, Carl F. Jickeli, Artur von Sachsenheim, Herman von Hannenheim, Gustav Adolf Schoppelt, Alfred Capesius, W. Schonhut, A. Schwabe, G. A. Seraphin, Emerich Schuleri, Hans Mallik, Rudolf Nussbacher, Christine Schuster, Helene Fischer, Wagner von Wetterstadt şi altii. Cei mai mulţi dintre ei au fost membri ai Asociaţiei Ardelene de Ştiinţe Naturale (Siebenburgische Verein fur Naturwissenschaften), care şi-a desfăşurat activitatea în a doua jumătate a sec. al XIX-lea şi prima parte a sec. XX.
Piesele sunt provenite din toate părţile lumii – nordul Africii şi izvoarele Nilului, China, Japonia, Oceania, Asia Mică, Brazilia, Laponia, Australia etc.
Colecţiile Muzeului "Franz Binder" (aprox. 3000 de piese) se împart în colecţii etnografice "vechi", alcătuite din piese donate în cea de-a doua jumătate a secolului la XIX-lea, şi colecţii "noi", intrate în patrimoniul muzeului după anul 1990.
Colecţiile cele mai vechi sunt dintre cele mai valoroase. Ele provin din diferite părţi ale lumii - cu o reprezentare mai amplă a continentului african - şi au fost colectate, în bună parte, pe teren, de membri ai comunităţii locale şi regionale, apoi donate Societăţii Ardelene pentru Ştiinţele Naturii din Sibiu.
Mumia cu părul albastru se află, acum, în patrimoniul Complexului Național Muzeal Astra din Sibiu, și începând cu anul 2019, cu prilejul mutării colecției de etnografie universală Franz Binder, mumia a fost pregătită pentru transport și supusă unor investigații fizico-chimice în vederea conservării, cercetării și pentru eventuale restaurări.
Până în anul 2019 Mumia cu părul albastru putea fi văzută la Muzeul de etnografie Franz Binder aflat în Piața Mică din Sibiu. Atunci s-a luat decizia mutării acestei colecții, câțiva km distanță, într-o clădire de depozitare a Muzeului în aer liber Astra, aflată la marginea orașului.