Muzeul de Artă, situat pe Calea Domnească în imediata vecinătate a Muzeului de Istorie şi a Curţii Domneşti, este unul dintre importantele monumente ale oraşului de la sfârşitul secolului al XIX-lea.
În spaţiul muzeului, aflat în clădirea fostei primării, sunt expuse obiecte etongrafice din zonă şi obiecte care au aparţinut familiei Ciorăneştilor.
Clădirea şi amplasamentul Muzeului de Istorie au fost alese, nu întâmplător, într-o zonă cu o deosebită semnificaţie istorică - Calea Domnească.
Unic în țară prin evaluarea documentar-istorică și artistică a exponatelor, acest loc adăposteşte mărturii ale civilizaţiei unui popor, exprimată printr-unul din cele mai profitabile meşteşuguri – tiparul.
Muzeul, ce poartă denumirea generică Casa-Atelier ”Gabriel Popescu”, este situat în satul Gura Vulcănii (comuna Vulcana Pandele), judetul Dambovita, locul de naştere al artistului, o zonă colinară de o frumuseţe mirifică.
Cunoscută şi sub numele de Casa Mihai Dobrescu, clădirea în care funcţionează muzeul datează din perioada 1880 – 1890.
La început a fost o colecţie şcolară strânsă de profesorul Dumitru Ulieru şi elevii săi. A fost inaugurat după obţinerea de către acesta, în cartierul Joseni, a casei monument istoric din secolul al XIX-lea aparţinând Auricăi Şerb Popescu.