Muzeul Orașului Oradea, Bihor
Cetatea Oradea reprezintă un centru cultural complex și găzduiește Muzeul Orașului Oradea.
Muzeul Orașului Oradea include diverse expoziții, atât permanente, cât și temporare.
Vizitând subsecțiunea Cetatea Oradea, se poate de simțit trecutul pe propria piele. Aceasta este posibilă datorită expozițiilor istorice consacrate Primului Război Mondial și perioadei comuniste.
Muzeul Oraşului Oradea este secţie a Muzeului Ţării Crişurilor din 1 iulie 2021.
Cetatea Oradei a fost ridicată în sec. al XI-lea şi refăcută în formă hexagonală în sec. al XIV-lea, cu turnuri de apărare, catedrală în stil gotic şi un palat episcopal.
A fost asediată în repetate rânduri şi refăcută, ultima dată în 1775 - 1777, când se definitivează ansamblul arhitectonic ce poate fi vizitat în zilele noastre.
În Muzeul orașului Oradea din Cetatea Oradea vei putea explora galerii de artă pentru cei mari și pentru cei mici, expoziții permanente - "General Traian Moșoiu. Primul Război Mondial și Eliberarea Orașului Oradea", "Discoteca anilor ’70-’80" sau Sala cu Grifoni, dar și o serie de expoziții cu caracter temporar - "50 de ani de grafică românească 1970 – 2020" și "Invențiile Evului Mediu. Leonardo da Vinci în Cetatea Oradea".
De asemenea, se pot vizita sub-secțiile muzeale Muzeul de Istorie a Evreilor (Sinagoga Ortodoxă Aachvas Rein, strada Primăriei nr. 25), Muzeul Pâinii (incinta Cetății, Corpul H) și Memorialul „Rezistență și Represiune în Bihor” (incinta Cetății, Corpul K).
Cu o istorie care se întinde pe multe secole, Cetatea Oradea este, în prezent, o fortăreață bastionară în stil italian, fiind una dintre cele mai frumoase monumente ale Renașterii târzii din Europa centrală. Prima atestare documentară a orașului Oradea datează din anul 1113, dar pe teritoriul actual al așezării, precum și în vecinătatea acestuia au fost descoperite urme de locuire mult mai vechi, datând din preistorie, din epoca bronzului, din cea a fierului sau din perioada dacică. În perioada medievală urbea a devenit un important centru economic, cultural, religios (aici funcționând Episcopia Romano-Catolică de Oradea).