Muzee și Galerii de artă din România.

Istorie, artă, cultură, etnografie, tehnică.

Muzeul Etnografic „Pamfil Albu”, Lupsa, Alba

|
135 vizualizări

Situat Str. Principala, 7, Com. Lupsa, Alba în centrul comunei, lângă Biserica Sf. Gheorghe, este unul dintre cele mai însemnate muzee etnografice sătești din țara noastră și este, în cea mai mare măsură, rod al strădaniei învățătorului Pamfil Albu.
Prin grija lui în anul 1937 s-a început colecționarea pieselor existente aszi în muzeu iar în anul 1950 s-a făcut donația colecției statului român. În anul 1952 a început organizarea Muzeului Etnografic ,,Panfil Albuˮ Lupșa, dată la care putem consemna înființarea muzeului.

Clădirea în care au fost instalate exponatele a fost identificată în anul 1872. Parterul casei a fost jandarmerie și este din piatră, iar etajul în partea dinspre șosea jumătate a fost casă parohială, cealaltă jumătate școală și este din lemn. Clădirea muzeului cuprinde 13 camere spațioase.
Muzeul comunal a fost iniţiat şi organizat de învăţătorul Pamfil Albu, pornind de la o lăcruţă (penar) frumos sculptată, în 1937. În 1952 colecţia lui număra mai mult de 2.300 de piese. În acel an această colecţie a devenit Muzeul Etnografic Lupşa. Contribuţia decisivă la organizarea instituţiei a venit din partea directorului de atunci al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Valeriu Butură, care a furnizat mijloacele auxiliare de expunere şi păstrare a patrimoniului.

Învăţătorul Albu a îmbogăţit în continuare colecţiile, reuşind să adune 8.107 de piese muzeale, multe dintre ele de interes naţional.
În partea extinsă a expoziției permanente sunt prezentate obiceiurile locale, portul, textilele de interior , două interioare tradiționale locale și în final bogata colecție de istorie.

Muzeul cuprinde o întreagă serie de obiecte care înfățișează traiul oamenilor din Țara Moților, ocupațiile curente ale moților (pescuit, stupărit, morărit etc.), unelte ale culegătorilor de aur, pive, râșnițe de mână, mori de apă, pluguri și grape de lemn, căldări din piatră pentru stropitul smoalei necesare îmbinării pânzei din care se făceau scocuri pentru transportul apei la instalațiile de spălat aur, instrumente de prelucrare a cânepii și lânei, precum țepi de arici pentru scărmănat, furca de tuns, război de țesut etc.

Merită să afli și despre

Sugestii: