Augustin Pall – Marele meșter olar din Corund
Descendent al unei familii fidele olăritului, Augustin Páll s-a născut pe 24 mai 1946 în Corund, județul Harghita, și a încetat din viață în 2017.
S-a remarcat prin tehnica de realizare a obiectelor modelate la roată, prin compozițiile ornamentale care respectau tradițiile centrului, iar prin creațiile sale a reușit să reproducă fidel cultura tradițională din domeniu.
Meșterul a realizat în principal vase folosite pentru păstrarea alimentelor, pentru consumul alimentelor, precum și obiecte de ornament. A făcut cunoscută peste tot în lume ceramica de Corund și a lucrat până când a perfecționat tehnica realizării acesteia.
Iată cum lucra Augustin Pall: lua bucata de lut, o lovea de câteva ori de masa de lucru, ca să scoată aerul, pornea roata, își umezea mâinile și miracolul se producea, realizând adevărate bijuterii care au ajuns în aproape toate colțurile lumii și au dus faima ceramicii de Corund. Obiectele din ceramică au fost modelate la începutul activității sale cu roata de tip vechi, iar mai târziu a început să lucreze și pe roata de tip electric, cu ajutorul unor unelte simple.
Multitudinea elementelor decorative indică aspecte importante ale credinței și vieții populare ce reprezintă bogăția florei și faunei acestui ținut. Motivele decorative sunt unice, iar cel mai des întâlnite sunt laleaua, floarea de colț, floarea soarelui și cocoșul.
Suprafața decorativă a vaselor era împărțită, de regulă, în trei sau cinci registre. Registrul central al canceelor era de obicei decorat cu buchete de flori stilizate reprezentând pomul vieții, iar restul registrelor cu semicercuri, raze, motive geometrice. Farfuriile erau în general ornamentate cu buchete de flori – laleaua, floarea soarelui – în culorile verde, maro sau galben închis.
În principal, obiectele realizate erau folosite pentru păstrarea și consumul alimentelor și în scopuri decorative. Ceramica de Corund este prezentă în diferite forme cromatice: alb, maro, albastru (cobalt) sau multicoloră.
Augustin Páll a primit titlul de Tezaur uman viu în 2011.
Augustin Pall a învăţat de la tatăl său încă din pruncie meșteșugul acesta pentru care a folosit motivele tradiționale, cunoscând semnificația fiecăruia. Credea că cine lucrează cu elemente de folclor trebuie să cunoască istoria și literatura ca să știe ce sens au motivele, cu ce se completează. Motivele locale în olărit sunt unice și culorile folosite sunt alb cu albastru sau verde închis. Dispunerea motivelor este de obicei circulară, combinată cu dispunerea radială.
Ceramica de Corund este dusă de trei dintre copiii lui Augustin Páll, care au ca preocupare principală olăritul. Cinci dintre pruncii săi au deprins meșteșugul, pentru că tradiția familiei nu trebuie să se piardă.
Meșterul olar Augustin Pall participat la nenumărate târguri în țară și a reprezentat centrul ceramic Corund la târguri și festivaluri internaționale (Washington, Strasbourg, Bulgaria, Ungaria, Austria, Germania).
A avut mai multe expoziții individuale în țară și peste hotare. Târgul Olarilor din Corund – toate edițiile din 1968; Târgul de Ceramică Românească „Cucuteni-5000”, ediția a II-a, 1984, Iași; Târgul ceramicii românești „Cocoșul de Hurez” – 1980, 1985, 1998, 2003; Târgul Artă și Tradiție, organizat de Fundația ART România – 2000, 2001, 2002, București; Etno Rustica România 2008, București; Expoziția de Meșteri Populari, în cadrul programului Marche de Noel, Strasbourg, 2006; Smithsonian Folklike Festival, 1999, Washington
„Tata ne-a injectat fără să fim conștienți și să fim doritori la început… Cu talentul moștenit și cu respectul învățat de la tatăl meu față de olărit, am datoria să îndeplinesc scopul sacru care mi-a dat putere să pot continua ceea ce a început tatăl meu, să ridic la un nivel artistic înalt ceramica din Corund, să reprezint și să fac cunoscut în țară și în lume valorile adevărate ale artei noastre populare.” Augustin Páll