Constantin Ciubotarița, zis „Badea Costică de la Joldești”, meșter pielar
Constantin Ciubotarița s-a născut în data de 25 mai 1959 in localitatea Joldești, comuna Vorona, județul Botoșani.
Constantin Ciubotarița a învățat de mic copil meșteșugul prelucrării pieilor și blănurilor de la tatăl său, dar și de la unchii săi, Mihai și Neculai Ciubotarița, el fiind a cincea generație de meșteșugari din familie.
În satul Joldești s-a născut Raluca Iurașcu, mama marelui poet Mihai Eminescu. Însă acest sat este renumit pentru meșteșugul prelucrării pieilor și blănurilor.
Etapele prin care trece material prima până la stadiul de produs finit sunt: sărat, spălat, decărnat, dubit sau argătit, scos de la dubit, uscat, ras, cromat, vopsit, procesul fiind diferit în funcție de culoarea pieilor. Din piei meșterul confecționează diverse modele de căciuli moldovenești tradiționale, pălării, brâie, chimire, cap și costume de urși.
Constantin Ciubotarița își amenajează un atelier, un spațiu bine organizat în care iubitorii de artă populară să poată lucra și să descopere ce înseamnă prelucrarea pieilor și a blănurilor.
Printre uneltele meșterului pielar se numără: cada, stativul de ras piei, gripca, scafa, laiterul, plăcile de întins pieile etc.
Constantin Ciubotarița organizează ateliere cu elevii pentru a transmite mai departe meșteșugul său.
Constantin Ciubotarița a a primit titlul de „TEZAUR UMAN VIU” în anul 2023 și este Membru în Asociația Meșterilor Populari din Molodova.
“Consider că prin meșteșugul practicat de Constantin Ciubotarița descoperim gândirea și traiul înaintașilor noștri; totodată, regăsim și acele structuri identitare necesare pentru păstrarea și dezvoltarea culturii naționale. Piesele de artă populară confecționate de badea Costică reprezintă două caracteristici esențiale și anume: unitatea și continuitatea.” (Agnes-Daliana Bejan)