Fosta Gară maritimă din Constanța
Fosta Gară maritimă, apoi sediul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța, este situata in municipiul Constanța, Portul Constanța, dana 11-12, județul Constanța.
Vechea gară a fost în posesia englezilor până în anul 1882, când statul român a răscumpărat tot, inclusiv, liniile ferate, spaţiile care au aparţinut ulterior CFR-ului şi care au constituit un impediment în dezvoltarea Constanţei pentru că CFR-ul nu renunţa la spaţiile pentru că erau ale lui.
Construita intre anii 1930-1935, după planurile arhitectului Gheorghe Brătescu, Fosta Gară maritimă este clădire monument istoric. Construcţia clădirii a reprezentat o premieră inginerească în România: demisolul avea cota sub nivelul mării şi a fost utilizat betonul hidraulic, o invenţie rară în Europa la vremea aceea.
Gara Maritimă din Constanţa a fost inaugurată de Ziua Marinei – 15 august 1934, în prezenţa Regelui Carol al II-lea (care a dezvelit, în aceeaşi zi, statuia lui Mihai Eminescu de pe faleza Cazinoului) şi a Principelui Moştenitor Mihai, Mare Voievod de Alba Iulia.
Frontonul principal al clădirii are doi delfini în jurul unui scut (simbolizând Dobrogea), iar în mijloc un ceas.
Gara Maritimă a fost deschisă pentru a servi transportul maritim de pasageri, operat de Serviciul Maritim Român între portul Constanţa şi destinaţii din Grecia, Turcia, Liban, Israel (Palestina britanică), Algeria, Italia, Franţa, Egipt. De asemenea, din Gara Maritimă plecau şi cursele transatlantice, care legau Constanţa de New York.