Descoperă fascinanta Românie prin Cetățile și Castele sale!

Istorie, arhitectură, povești și legende, oameni și personaje.

Cetatea Troesmis din Turcoaia, Tulcea

20 Noiembrie 2024 | 42 👁

Cetatea Troesmis este situată în apropierea satului Turcoaia, județul Tulcea, pe malul Dunării.

Troesmis a fost de-a lungul întregii perioade antice un important punct strategic și de aceea el este menționat în principalele izvoare geografice, uneori ca sediu al unor legiuni romane: Legiunea I Iovia Scythica, Legiunea a V-a Macedonica și Legiunea a II-a Herculia.

Cetatea Troesmis din Turcoaia, Tulcea

Troesmis a fost o așezare getică situată pe malul Dunării, alcătuită din Cetatea de Est, Cetatea de Vest, și așezarea civilă, situată între cele două.

Cetatea de Est dateaza din secolul V și aparține stilului moeso-roman și are un plan poligonal, cu turnuri în formă de potcoavă la colțuri. În interiorul cetății se regăsesc două bazilici și ziduri ale unor edificii.  

Cetatea de Vest, contemporană cu cea de Est și a fost ridicată pe un promontoriu impozant, la 36 de metri deasupra nivelului mării, fiind vizibilă de la mare distanță pe Dunăre. Forma cetății este trapezoidală,  configurația fiind determinată de teren. 

Cetatea Troesmis din Turcoaia, Tulcea

Situată între cele două cetăți, așezarea civilă  este delimitată de trei valuri de apărare cu șanțuri, ilustrând patru etape succesive de dezvoltare între secolele al II-lea și al VII-lea.

Primele săpături au fost realizate de Engelhardt între anii 1864-1865. Din cele 33 de monumente descoperite de Engelhardt și duse la Paris, multe se află și astăzi în Muzeul Saint-Germain-en-Laye. Ulterior, ruinele au fost studiate fără săpături de către Grigore Tocilescu și de Vasile Pârvan.

Cetatea Troesmis din Turcoaia, Tulcea

La Troesmis au fost descoperite două tabulae de bronz care conțin legile municipiului Troesmis, emise în timpul împăratului Marc Aureliu. Potrivit istoricilor care au analizat cele două obiecte, acestea "sunt cel mai important document scris aparținând istoriei noastre vechi și provenind de pe teritoriul României." Tăblițele au fost  furate și scoase la licitație la Londra, însă în anul 2002 autoritățile britanice și române au reușit recuperarea lor.

Cetatea Troesmis rămâne o zonă arheologică de mare importanță, oferind o perspectivă asupra istoriei Dobrogei din Antichitate și asupra interacțiunilor culturale dintre geto-daci, romani și alte populații ale vremii.

Cetatea Troesmis din Turcoaia, Tulcea

Merită să afli și despre

Sugestii: