Descoperă fascinanta Românie prin Cetățile și Castele sale!

Istorie, arhitectură, povești și legende, oameni și personaje.

Cetatea Enisala, Tulcea

19 Noiembrie 2024 | 26 👁

Cetatea Enisala este situată pe malul lacului Razelm, în satul Enisala, comuna Sarichioi, județul Tulcea.

Cetatea, situată  pe un deal calcaros care domină zona lacurilor Razim şi Babadag, a fost construită în a doua jumătate a sec. al XIV-lea, cu scop militar, pentru că de acolo se puteau supraveghea drumurile de pe apă și de pe uscat, mai ales Gurile Dunării.

Se consideră ca a  fost construită de către bizantiini, apoi de către negustorii genovezi, deţinători ai monopolului navigaţiei în Marea Neagră. Dealul respectiv a fost locuit înca din preistorie, iar numele așezării antice era Herakleia.

Cetatea Enisala, Tulcea

Cetatea Enisala are un plan poligonal neregulat, care urmează sinuozităţile terenului iar zidurile şi bastioanele au în unele puncte o înălţime de 5-10 m.

Bastionul porții principale este de origine orientală, cu arcadă dublă, întâlnită frecvent în evul mediu și utilizată de constructorii bizantini la diverse edificii din Peninsula Balcanică, dar și în Țările Române la Cetatea Neamțului, biserica Sf. Nicolae Domnesc de la Curtea de Argeș și la bisericile moldovenești ctitorite de Ștefan cel Mare.

Cetatea Enisala, Tulcea

Între anii 1397 și 1417, în vremea lui Mircea cel Bătrân, cetatea făcea parte din sistemul defensiv al Țării Românesti, dar a fost abandonată din cauza stăpânirii turceşti şi ca urmare a formării întinderilor de nisip ce separă lacul Razim de Marea Neagră.

Cetatea a fost pentru prima dată menționată cu numele de Yeni-Sale în secolul al XV-lea. Peste 200 de ani  a fost abandonată pentru că nu mai avea importanță strategică sau economică.

Cetatea Enisala, Tulcea

Cetatea Enisala, Tulcea

Merită să afli și despre

Sugestii: