Castelul Bethlen-Haller, Cetatea de Baltă, Alba
Castelul Bethlen-Haller a fost construit în stil renascentist de tatăl cancelarului Transilvaniei, Miklos Bethlen, între anii 1560 – 1624.
Având patru turnuri amplasate în cele patru colțuri, castelul a fost construit după modelul celor de pe valea Loirei.
Acesta a fost gândit ca un castel de vânătoare și agrement, nicidecum ca o reședință cu scop de apărare, de aceea atestarea în documentele vremii este destul de săracă.
De-a lungul timpului, castelul a trecut prin numeroase transformări: construcția actualei clădiri a fost finalizată în anul 1624, iar între anii 1769-1773, castelul a fost reamenajat în stil baroc.
Mai multe castele din Transilvania sunt denumite după familia Bethlen.
Miklos Bethlen a fost cancelar al Transilvaniei, iar Gabor Bethlen, provenit dintr-o altă ramură a aceleiași familii de nobili maghiari, a fost principe al Transilvaniei.
Castelul are subsol, parter și etaj. Camerele de la parter erau dependințe sau destinate servitorilor, iar încăperile de la etaj erau destinate locuirii şi familiei nobiliare.
Camerele din subsol sunt acoperite cu bolte semicirculare din cărămidă, încăperile de la parter sunt acoperite cu bolți cu penetrații, specific renascentiste, iar incăperile de la etaj sunt acoperite cu bolți de cărămidă așezate între grinzi de metal, sistem de acoperire specific secolului XIX, care a înlocuit, probabil, tavanele casetate din lemn sculptat, pictate de Mathias Veress. Tot la interior se păstrează ancadramente de uși, realizate din piatră, sculptate în manieră renascentistă.
În perioada comunistă, castelul Bethlen-Haller a devenit secție de șampanizare, când mobilierul original, decorațiunile și piesele de colecție au dispărut sau au fost distruse. După 1989 a fost revendicat și retrocedat familiei Haller, apoi cumpărat de familia Necşulescu, care îl restaurează și îl transformă în simbol Jidvei. În 2020 îl deschide complet publicului, cu posibilitatea cazării și trăirii unei experiențe deosebite, pe domeniul Jidvei.