Palatul Herman Gyula din Arad

|
28 vizualizări

Palatul Herman Gyula a fost construit la începutul anilor 1880 la comanda comerciantului arădean Herman Gyula.
Clădirea eclectică cu elemente de stil neobaroc cu două etaje, inițial a avut patru apartamente luxoase, având și o curte spațioasă și o grădină. La parter vitrinele spațiilor comerciale sunt încadrate de coloane de fier de stil baroc.

Palatul Herman Gyula din Arad

În clădire erau amenajate iniţial patru apartamente de lux, iar în spatele acesteia se întindea curtea şi grădina proiectate complex. Plastica decorativă a edificiului a fost realizată de sculptorul András Tóth (autorul statuii Kossuth din Salonta, tatăl renumitului poet maghiar, Árpád Tóth).
Clădirea are un plan în formă de „U”, faţada principală a palatului integrându-se în frontul continuu al străzii principale a oraşului. Primele, respectiv ultime două axe laterale sunt delimitate de pilaștri monumentali cu capitelul corintic decorat cu mascheroni.
Elementele de stil specifice sunt și cele două logii de la etajul întâi cu o ornamentație baroc. Intrarea a fost străjuită de două statuete, reprezentând pe Samson și Hercule, ele fiind opera sculptorului András Tóth.

Merită să afli și despre

Sugestii: