Casa cu Lei sau Casa Sandor Weisz din Timișoara, Timiș
Casa cu Lei sau Casa Lajos Weisz este situată în Timișoara, Piața Unirii, nr. 6, județul Timiș.
Construită în anul 1758, Casa cu Lei sau Casa Lajos Weis este clădire monument istoric.
Construit inițial în stil baroc, imobilul a fost proprietatea familiei Palick în secolul al XIX-lea, iar ulterior a fost achiziționată de omul de afaceri Sandor Weisz în 1871. Sub influența acestuia, fațada clădirii a fost remodelată în stil Secession în 1906, iar pe acoperiș au fost adăugate celebrele sculpturi ale leilor, care au inspirat denumirea populară a casei. Parterul clădirii este tratat ca un soclu cu bosaje, iar etajul este decorat cu pilaștri cu volute ionice. Fațada este îmbogățită cu mascaroane la trei dintre ferestrele centrale și numeroase motive vegetale. În arhitectură, un mascaron e un ornament în formă de față, de obicei umană, uneori înfricoșătoare sau himerică, care avea la început funcția de a înfricoșa spiritele rele.
În partea superioară se află un fronton decorat cu un scut în care patru săbii formează litera „W”, inițiala familiei Weisz, susținut de grifoni. Deasupra acestuia, pe atic, sunt amplasați doi lei în mărime naturală, de la care provine denumirea populară a clădirii. Leii de pe fațadă funcționau ca un simbol de identificare în contextul tradiției locale de a desemna clădirile după semne distinctive, adesea asociate cu denumiri ale cârciumilor situate la parter. Decorată cu coloane clasice ionice, elemente neobaroce și zoomorfe, Casa cu lei aparține stilului Secession eclectic.
În perioada comunistă, în anii '50, clădirea a servit drept sediu al Siguranței (viitoarea Securitate).
Clădirea este o parte importantă a patrimoniului istoric al Timișoarei, fiind inclusă în zona protejată a Cartierului Cetate.