Clădirea Vămii Vechi din Bunești, Suceava
Clădirea Vămii Vechi este situată în satul Bunești, județul Suceava.
Construită în anul 1886, Vama Veche din satul Bunești este clădire monument istoric.
Satul Bunești a fost localitate de frontieră după anexarea în 1774 a părții de nord a Moldovei de către Imperiul Habsburgic. La 14 decembrie 1886, în satul Bunești a fost înființat un oficiu vamal austriac. Clădirea fostului pichet de grăniceri se mai păstrează și astăzi, aici funcționând Primăria comunei.
Clădirea are o compoziție bine echilibrată, cu un accent central evident, marcat de intrarea principală. Acest aspect este specific arhitecturii publice din epocă. Frontonul triunghiular de deasupra intrării este inspirat din arhitectura clasică, fiind frecvent utilizat în clădirile administrative ale perioadei.
Fațada este decorată într-un stil sobru, specific arhitecturii din Bucovina, cu câteva elemente ornamentale discrete în jurul ferestrelor și la nivelul frontonului. Marchiza metalică de la intrare, susținută de elemente decorative din fier forjat, este un detaliu comun în arhitectura de sfârșit de secol XIX. Ferestrele arcuite sunt caracteristice perioadei, având margini simple și proporții echilibrate, subliniind stilul funcțional, dar elegant al clădirii.
Această clădire este un exemplu tipic al arhitecturii administrative din Bucovina, combinând funcționalitatea cu detalii decorative clasice și locale.