Primăria veche și Scara Acoperită din Mediaș, Sibiu
Primăria veche și Scara Acoperită se află în Mediaș, Piața Castelului,nr. 1, județul Sibiu.
Cele două monumente fac parte din Ansamblul Bisericii Evanghelice fortificate Mediaș.
Clădirea primariei vechi datează din secolul al XVII-lea iar în anul 1803 a fost remodelată în stil neoclasic. Tot atunci a fost adăugată scara acoperită, cunoscută sub numele de „Treptele Temniței”, denumire ce amintește de perioada în care aici a funcționat închisoarea cetății.
Scara acoperită face legătura dintre vechea Marktplatz (Piața Mare) și zona situată în jurul Bisericii Sf. Margareta. Pe lângă funcționalitatea sa practică, aceasta și-a câștigat un loc meritat în rândul monumentelor arhitecturale ale Mediașului. Structura sa este relativ simplă, alcătuită dintr-un gang semicircular cu trepte din lemn, peste care se suprapune o cornișă profilată și un acoperiș din țiglă.
Extremitățile scării, atât cea dinspre piață, cât și cea din curtea interioară a bisericii, sunt realizate din cărămidă și sunt încununate în partea superioară cu frontoane neoclasice, fiind închise cu un grilaj metalic. Interiorul scării este compartimentat printr-o serie de arce dublou, ce formează așa-numita boltă „a vela”, denumire inspirată de asemănarea sa cu o velă de corabie, un element arhitectural frecvent întâlnit la începutul secolului al XIX-lea.
Palierul intermediar al scării asigură accesul către culoarul fostei temnițe a orașului, dar și către curțile interioare dintre curtinele zidurilor sudice ale Castelului.
Deși nu este la fel de cunoscută precum celebra scară acoperită din cetatea Sighișoarei, această construcție adaugă atât valoare funcțională, cât și estetică ansamblului medieval al Mediașului. Așa cum sublinia cercetătoarea Eugenia Greceanu, ea reprezintă un „element pitoresc, inserat armonios în ansamblul medieval”.