Casa Domnească Brebu, Prahova
Casa face parte din complexul arhitectural medieval Brebu, alături de biserica fostei mănăstiri, zidul de incintă și turnul-clopotniță.
Casa Domnească, are plan dreptunghiular şi ziduri groase, spaţiul de locuit format din opt încăperi, terasă prevăzută cu loggie şi foişor.
Parterul amplasat deasupra celor două pivniţe monumentale de la subsolul clădirii, este prevăzut cu stâlpi de susţinere şi arcade.
În cadrul expoziției, două dintre săli sunt rezervate dezvoltării culturii, artei tipografice care cunoaște o stralucită înflorire în timpul domnitorilor Matei Basarab si Constantin Brâncoveanu.
Sunt expuse și câteva cărți vechi românești: Pravila de la Govora din anul 1640 și Îndreptarea Legii, tipărită la Târgoviște în anul 1652, considerate cărți de căpătâi pentru efortul de întocmire a unui sistem legislativ autohton.
Biblia de la București din anul 1688 - monument de limbă literară românească, sau cărți realizate de mitropolitul Dosoftei și Antim Ivireanul la Snagov.
Colecția mai cuprinde piese deosebite de artă plastică și decorativă: icoane vechi, veșminte, costume boierești din catifea cu fir de aur și argint, podoabe și bijuterii de epocă.