Casa de Târgoveț Hagi Prodan, Ploiești, Prahova
Muzeul „Casa de târgoveț din secolele al XVIII-lea - al XIX-lea” este monument de arhitectură aparținând tipului de casă țărănească de epocă, construită în jurul anului 1785, fiind caracteristică târgurilor prahovene.
Este cunoscută sub numele de „Casa Hagi Prodan”.
În anii 1801-1802 fata primului proprietar primește casa ca și zestre la căsătoria sa cu Ivan Hagi Prodan. Acesta era de din Bulgaria, fiind posibil de origină bulgară, sârbă sau aromână. Acesta era fruntaş al breslei căldărarilor din Ploieşti. La începutul secolului 20 casa devenise o ruină și urma să fie demolată când a fost salvată de arhitectul Toma Socolescu.
Astfel a fost cumpărată și restaurată de primărie.
Are o decoraţie în stuc realizată în jurul anilor 1825 - 1830, cu motive ornamentale florale, rezonanţă târzie a stucaturilor brâncovenești, policromă la origine, opera unor cunoscuţi meşteri locali.
Locuită până în primele decenii ale secolului al XX-lea, este restaurată după primul război mondial, prin grija lui Nicolae Iorga, devenind primul muzeu din istoria Ploieştilor.
Sunt valorificate expoziţional piese de mobilier (biroul de lucru al elevului şi studentului Nichita Stănescu, pianul poetului, pendula din casa natală), opera antumă a poetului (cărţi cu dedicaţii autografe, oferite familiei, prietenilor), premiile naţionale (diplome oferite de Uniunea Scriitorilor din România, de Academie etc.), premiile internaţionale (Premiul pentru cel mai tânăr poet - Struga 1965, Brevetul şi medalia Gottfried von Herder 1976, Marele premiu ''Cununa de Aur'' a serilor de poezie de la Struga 1982 etc.), manuscrise inedite (Poezia ''Quadriga'', prima recunoaştere internaţională a poetului - 1965), documente originale (Extrasul din Registrul Stării Civile pentru născuţii pe anul 1933, legitimaţia de şef de rubrică la ''Gazeta Literară'' - 1957), fotografii, documente evocatoare ale activităţii de numismat (Diploma de onoare a Societăţii de numismatică pentru Nichita Stănescu, medalii etc.), opera postumă a poetului şi obiecte personale (brichete, ceasuri, bibelouri etc.).
Patrimoniul expoziţiei mai cuprinde o bogată arhivă documentară alcătuită din ziare, afişe, fotografii, benzi video etc.