Conacul Procopie Casota, Glodeanu Siliștea, Buzău
Conacul Procopie Casota este situat in satul Casota, comuna Glodeanu-Siliștea, nr. 58, județul Buzău.
Construit in anul între anii 1872 și 1888, conacul Procopie Casota este clădire monument istoric. Conacul, care are dimensiuni de palat, este o clădire impunătoare, construită în maniera conacelor de țară franceze.
Legătura dintre clădirea principală și cea anexă este realizată printr-un culoar de stâlpi din lemn, sculptat cu modele țărănești.
Serdarul de origine macedonenă Athanasie Casotta este atestat ca proprietar în satul care îi va purta ulterior numele, Cașota. Fiii acestuia, Alexandru şi Procopie, sunt menţionaţi ca moştenitori în jurul anilor 1870.
În 1905, conacul a fost donat, Eforiei Spitalelor Civile, cu mențiunea ca din uzufructul proprietății să se construiască o școală (care mai există și astăzi) și un spital (distrus de germani în timpul Primului Război Mondial).
Începând cu 1928, clădirea conacului a fost folosită pentru cazarea elevilor Școlii Inferioare de Meserii ”Procopie Casotta”, iar în perioada 1948-1960, a fost utilizat drept internat pentru școala elementară din localitate.
Din 2006 conacul Casota a trecut în proprietate privată.