Hanurile vechi Bucurestene, Istoria lor prin fotografii rare
În cea de-a doua jumătate a secolului al XVII-lea apar în București hanurile.
Ele vor constitui un capitol foarte important pentru viața economică bucureșteană din secolul al XV-lea și din prima jumătate a celui următor și vor fi o contribuție reală la dezvoltarea orașului și la faima pieței sale în sud-estul european.
Negustorii străini care vor căuta în București piața de desfacere sau achiziție pentru negoțul lor, vor găsi în marile hanuri bucureștene nu numai loc sigur de depozitare și păstrare, ci și condiții bune de afaceri, rezultate din întâlnirea cu tot felul de negustori turci, greci, raguzani, nemți și ruși, ba chiar francezi și englezi.
În hanul lui Șerban Cantacuzino sau în hanul Colței ca și în hanul lui Constantin Brâncoveanu, Zlătari și Gabroveni, iar mai târziu în hanul lui Manuc, își vor instala prăvăliile, depozitele și cantoarele (birouri) de afaceri toți acești negustori, care au găsit în București ceea ce nu le va oferi nici un alt oraș din Balcani și din valea Dunării, în afara de Viena.
Va prezentam in continuare o colectie interesanta de fotografii rare cu Hanurile Bucurestiului de altadata.
Hanul Serban Voda
Hanul si biserica sf. Gheorge Nou
Hanul Grecilor
Hanul, Spitalui si Tunul Coltei
Hanul Cretulescu
Hanul Stavropoleos
Hanul Manuc
Hanul Galben
Hanul lui Simeon (Zamfir)
Hanul cu tei
Hanul Bossel
Hanul Cucu
Sursa text si foto - Istoricul Hanurilor Bucurestene, autor George Potra, Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti 1985