Casa Henri Coandă din București, bd. Lascăr Catargiu
Casa Henri Coandă este situata in municipiul București, Bd. Lascăr Catargiu, nr. 29, sector 1.
Casa Coandă a fost construita în anul 1910 de către generalul Constantin COANDĂ după planurile arhitectului român de origine franceză Ernest DONEAUD, secondat de ucenicul său arh. Gregoire MARC. Construcția compusă din parter, etaj, mansardă și subsol a fost proiectată între 17.04 si 15.06 1910 și construită până în 15.09.1910.
Generalul Constantin Coandă, tatăl savantului român Henri Coandă, a fost prim-ministru al României, în anul 1918.
În 1969, încă din timpul vieţii academicianului Henri Coandă, familia Coandă a donat această avere imobiliară statului român, mai precis Academiei Române, cu singura condiţie să nu fie înstrăinată, ci amenajată ca muzeu Henri Coandă & Constantin Coandă.
Henri Coandă a murit în 1972, iar cinci ani mai târziu Academia a fost deposedată de Casa Coandă de statul comunist. Toate obiectele aflate, în 1977, în Muzeul (de atunci) „Henri Coandă” au fost transferate la Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida, unde au rămas depozitate – nefiind expuse, nici în ziua de azi, din cauza lipsei de spaţiu. Este vorba de brevete, machete, tablouri, medalii, diplome, fotografii, scrisori etc.
Casa Coandă a devenit sediu de ambasadă – mai întâi a Thailandei şi apoi a Algerului. După 1990, Academia a încercat să recupereze o parte din Casa Coandă (etajul), însă a pierdut procesele cu RAAPPS.