Așezămintele I. C. Brătianu din București, str. Biserica Amzei
Așezămintele I. C. Brătianu sunt situate in municipiul București, Str. Biserica Amzei, nr. 5-7 sector 1
Construcția ansamblului a început în martie 1908 când Elisa Brătianu (născută Știrbei), recent măritată cu Ionel I.C. Brătianu, cumpără de la generalul Ștefan Fălcoianu imobilele (atestate 1870) situate în București str. Lascăr Catargiu nr. 3-5 - azi Biserica Amzei.
Pe 11 iunie 1925 avea să se creeze "Fondul I.I.C. Brătianu", iar la 17 octombrie 1925 este înființat "Așezământul Cultural I.C. Brătianu", ambele instituții având menirea de a permite publicului consultarea vastei biblioteci din casele Ionel I.C. Brătianu.
Așezămintele Brătianu din strada Biserica Amzei din București au fost gândite ca o imensă bibliotecă deschisă tuturor românilor și pusă la dispoziție de familia Brătianu. Autorul ansamblului de clădiri a fost ales Petre Antonescu, prieten și arhitect dedicat familiei Brătianu.
Clădirea reprezintă apogeul stilului neoromânesc/neobrâncovenesc.
La interior, în corpul A, cea mai impresionantă încăpere rămâne probabil sala de lectură, perfect luminată natural, aerisită și înaltă, unde domnesc mese și scaune din lemn sculptat, grele și impunătoare asemenea istoriei pe care o poartă, deasupra cărora străjuiesc 3 candelabre impresionante ale căror onduleuri armonizează geometria sălii, încadrate de două coloane minuțios detaliate – aducând ceva din atmosfera unui lăcaș religios bizantin.
Gândită la începuturi ca o bibliotecă de uz public pusă la îndemâna cetățenilor de Brătieni, clădirea a fost ulterior însușită și reutilizată în timpul regimului comunist.