Descoperă frumusețea clădirilor vechi din România!

Istoric, povești și legende, arhitectură și fotografii!

Casa Sfatului din Piața Sfatului, Brașov

24 Octombrie 2024 | 177 👁

Casa Sfatului, azi muzeu, este situata in municipiul Brașov, Piața Sfatului, nr. 30, județul Brașov.

De-a lungul celor 600 de ani de existenta, cladirea a avut parte de mai multe extinderi si restaurari pana sa ajunga la forma actuala.

Clădirea are formă pătrată, cu subsol, parter, un etaj și mansardă. Turnul are șapte etaje, 58 de metri înălțime și este construit pe latura de est, cea mai veche parte a clădirii. Intrarea este pe latura vestică.

Ceasul care se află acum în turn datează din anul 1892, arată similar cu cel dinaintea sa, a fost adus din Germania și are cadrane pe toate cele patru laturi.

Casa Sfatului din Piața Sfatului, Brașov

Casa Sfatului este clădirea unde se luau toate deciziile importante și un fost tribunal medieval. Aici se pronunțau sentințele la moarte, iar condamnații erau executați prin diferite metode în funcție de statutul social. Oamenii cu stare erau decapitați, hoții de rând erau spânzurați, iar vrăjitoarele erau arse pe rug.

Casa Sfatului a fost inițial un turn de supraveghere, ale cărui baze se aflau pe cele ale actualului turn și care a suferit doar refaceri exterioare de-a lungul timpului

La 23 decembrie 1420, Adunarea Districtului Ţării Bârsei a emis un document în care se stipulează că reprezentanţii breslei blănarilor braşoveni, la fel ca şi înaintaşii lor, au îngăduit „Provinciei Ţării Bârsei” să-şi construiască deasupra bolţii de vânzare a breslei o cameră pentru „acordarea dreptăţii” şi pentru şedinţele Magistratului (Sfatul orăşenesc).

Casa Sfatului din Piața Sfatului, Brașov

Din anul 1521 se păstrează prima menţiune despre închisoarea aflată în Casa Sfatului. Construcția clădirii Sfatului și supraînălțarea turnului a avut loc între anii 1521 și 1528.

În perioada 1770 – 1778 au fost demarate ample lucrări de refacere.

Între anii 1835 – 1837 au fost construite încăperile de la mansardă și a fost renovat acoperişul.

Casa Sfatului din Piața Sfatului, Brașov

În 1876, administraţia oraşului s-a mutat într-o clădire nouă. Casa Sfatului a rămas doar depozitara valoroasei arhive a oraşului, păstrată aici până în 1923, când a fost mutată la Bastionul Fierarilor.

Printr-o hotărâre a reprezentanţei oraşului din 26 noiembrie 1902, clădirea urma să fie dărâmată, dar, în urma protestelor comunităţii locale, hotărârea a fost retrasă în anul 1903. În perioada 1909 – 1910 a fost construit acoperişul de formă piramidală, cu ţigle colorate în negru şi galben, acoperiş neschimbat până în prezent.

Casa Sfatului din Piața Sfatului, Brașov

A doua oară, după instaurarea comunismului, s-a propus demolarea Casei Sfatului pentru a se creea mai mult loc în Piața Sfatului pentru manifestațiile muncitorești. O echipă de arhitecți ajutați de academicianul George Oprescu a reușit să convingă regimul comunist să nu demoleze clădirea.

Începând din anul 1950 în Casa Sfatului a funcționat Muzeul de Stat Brașov, devenit ulterior Muzeul Județean de Istorie din Brașov, cu expoziții permanente și temporare.

Merită să afli și despre

Sugestii: