Școala Oprea Iorgulescu, Câmpulung
Școala generală nr. 1 „Oprea Iorgulescu” este situata in municipiul Câmpulung, Str. General Poșoiu, nr. 1, judetul Arges.
În 1926, în timpul directoratului lui Candid Ionescu, vechiul local a fost demolat și pe același amplasament a fost construit unul nou, după proiectul arhitectului Berechet și cu ajutorul marelui filantrop câmpulungean Oprea D. Iorgulescu.
Edificiul, inaugurat în data de 29 octombrie 1929, este realizat într-un stil neo-românesc de factură neo-brâncovenească.
Detaliile arhitecturale (fereastra termală a corpului intrării principale, coloanele, balustradele, fațadele etc.) denotă însă o mare originalitate.
Școala s-a ridicat pe terenul cumpărat în anul 1669 de Radu Năsturel, mare logofăt, de la Stroe Leurdeanu din Golești cu 100 ughi (galbeni) și aflat lângă piața de atunci a orașului.
Școala Domnească din Câmpulung a funcționat continuu în propriul local, până la 1737, când în urma unui război austro-turc desfășurat în zona montană a Țării Românești, a trebuit să-și întrerupă activitatea.
La 26 noiembrie 1831, primarul orașului Câmpulung, Gheorghe Anghel, primește poruncă de la Eforia școalelor naționale să caute casă de școală, la care poruncă el răspunde că funcționarii orașului ,,au găsit cu cale ca să facă școală în casele cele egumenești de la Sfânta Mânăstire dintr-acest oraș”.
In 1864 a luat numele de ,,Școala de băieți Nr. 1”, nume folosit în corespondența oficială, căci câmpulungenii au continuat să o numească Școala Națională Domnească.
În noul local dat în folosință în anul 1929 pe lângă Școala Primară de băieți Nr. 1, a funcționat și Școala Primară de fete Nr. 2, ce luase ființă în anul 1869.
Școala Gimnazială ,,Oprea Iorgulescu” se mândrește cu faptul că din rândul elevilor ei s-au ridicat oameni de o deosebită valoare :
Constantin D. Aricescu, istoricul și poetul revoluționar de la 1848; frații Ion și Dimitrie Nanu; Gheorghe Oprescu, creatorul școlii românești de critică și istorie a artei; Gheorghe Ulieru medicul de plasă; Alexandru Mușatescu, profesor, decan al baroului de avocați Muscel, primar al orașului Câmpulung; Dumitru Ionescu Berechet, arhitectul școlii și al altor clădiri din țară și străinătate și mulți alții.