Casa Păiș Bobancu din Pitești
Casa Păiș Bobancu este situata in municipiul Pitești, Str. I.C. Brătianu, nr. 51, judetul Arges.
În anul 1914 au fost începute lucrările de construcţie ale vilei, pe un teren de 2.000 mp, dupa planurile arhitectului Ion Simionescu, devenit, pentru câţiva ani, arhitect-şef al Bucureştiului.
Casa a fost inaugurată în iulie 1915. Clădirea a fost construită în stilul vilelor de munte româneşti, dar cu influenţe elveţiene şi austriece.
Casa Bobancu este o superbă demonstrație de echilibru, de volumetrie, de tradiție integrată în cultura epocii.
Fațadele, turnulețul cu foișor, intrarea principală și terasa, compartimentarea, învelitoarea din țiglă și decorațiunile interioare în tempera, mobilierul vienez, instalațiile moderne, soba, candelabrele, lampadarele, godinul din hol, picturile îndreptățesc ridicarea ei la rangul de muzeu local.
Casa Bobancu are la parter, sunt 11 încăperi și anexe; la etaj, este un apartament, adăugat în anii 1970.
Familia Bobancu era originară din Transilvania, din Braşov, iar domnul Bobancu senior deschisese o farmacie modernă la Piteşti.
Împăratul Wilhelm al II-lea (Kaiser) a venit în inspecţie pe frontul balcanic, pe Dunăre, până la Turnu-Severin, apoi cu un tren blindat a ajuns şi la Piteşti.
A avut acest itinerar deoarece a ţinut să meargă la Curtea de Argeş, la mormântul lui Carol I, care i-a fost fidel. Împăratul a petrecut două nopţi în Casa Bobancu, apoi şi-a continuat drumul spre Bulgaria (aliata Germaniei), apoi la Constantinopol pentru a se întâlni cu Sultanul.