Casa Oprescu, Câmpulung Muscel
Câmpulungean prin naștere, George Oprescu – fiul unei modeste croitorese, a văzut lumina zilei la 27 noiembrie 1881, urcând, prin îndemnul mamei, cu o statornică voință de a se realiza în viață, treptele renumitei Şcoli primare nr. 1 din orașul natal.
De numele profesorului academician George Oprescu (1881-1969) se leagă înființarea Institutului de Istoria Artei, fiind şi primul director al acestui for de cultură.
George Oprescu s-a născut pe 27 noiembrie 1881 în Câmpulung Muscel. Copilăria supusă privaţiunilor şi întunecată de moartea timpurie a mamei nu lăsa să se întrevadă o carieră de succes.
A urmat liceul şi Facultatea de Litere şi Filozofie la București, pe care o absolvă în 1905. Este profesor de franceză la Giurgiu şi Turnu Severin, predă şi la Universitatea din Cluj. A urmat specializări în Franţa, unde a legat o prietenie cu Henri Focillon, istoric de artă francez, director al Musée des Beaux-Arts din Lyon.
În 1962 George Oprescu a donat Cabinetului de stampe al Academiei o preţioasă colecţie de grafică: 1400 de desene şi 6000 de gravuri. Colecţia sa particulară, găzduită în locuinţa din strada Clunet (Cotroceni), a funcţionat ca muzeu până în 1977, când lucrările de pictură, grafică, artă decorativă, artă populară au fost transferate la Muzeul Colecţiilor, iar fondul de carte la Institutul de Istoria Artei.
Profesorul a lăsat moștenire Institutului de Istoria Artei casa pe care o deţinea în Câmpulung Muscel - o clădire care pune în valoare cu farmec elemente structurale şi decorative din arhitectură vernaculară argeșeană.