Descoperă frumusețea clădirilor vechi din România!

Istoric, povești și legende, arhitectură și fotografii!

Conacul Barcsay, Săliștea

|
49 vizualizări

Conacul Barcsay din Săliștea, judetul Alba, a fost ridicat în perioada de glorie a barocului transilvănean care s-a dezvoltat sub conducerea împărătesei Maria Tereza (1717 – 1780).

A fost renovată de mai multe ori după ce, în 1748, a fost arsă, împreună cu anexele gospodărești, în timpul răscoalei țărănești conduse de Horea, Cloșca și Crișan.

Casa și acareturile familiei Barcsay se întindeau pe o suprafață de 7200 de metri pătrați. Un imens parc înconjura conacul.

După venirea comuniștilor la putere, cocheta construcție barocă a fost înghesuită de clădiri utilitare, respectiv un bloc cu două nivele și căminul cultural.

Evenimentele premergătoare Marii Uniri de la 1918 au marcat o nouă distrugere a conacului Barcsay, țăranii revoltați de asuprirea maghiară canalizându-și din nou mânia spre acest imobil în care mai locuia încă un descendent al familiei nobiliare maghiare. 

Casa Barcsay din Cioara și alte proprietăți, terenuri și păduri, au rămas în proprietatea ungurilor până la reforma agrară din perioada 1921 – 1927, încă vreo cinci ani.

În 1923, conacul Barcsay a fost vândut Primăriei comunei Cioara, actuală Săliștea.

Săliștea (în trecut Cioara) este formată din satele Mărgineni, Săliștea (reședința), Săliștea-Deal și Tărtăria.

Tot in Săliștea se mai afla Biserica de lemn "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" construcție secolul al XVIII-lea, monument istoric.

Merită să afli și despre

Sugestii: