Casa memorială Eusebiu Camilar, Udeşti, Suceava

|
39 vizualizări

Casa memorială „Eusebiu Camilar” din Udești este un muzeu memorial înființat în casa în care a trăit prozatorul Eusebiu Camilar (1910-1965) în satul Udești din județul Suceava.
Casa a fost construită din lemn la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Casa memorială are trei camere spațioase, două holuri, verandă și prispă.
Casa în care a copilărit scriitorul Eusebiu Camilar este o locuință țărănească care a fost construită de părinții săi la sfârșitul secolului al XIX-lea și se află lângă școala veche din satul Udești. Locuința este modestă ca dimensiuni și aspect, fiind construită din lemn de stejar și acoperită cu șindrilă.

Camilar s-a căsătorit la 31 martie 1938 cu poeta Magda Isanos. Ei s-au mutat la București în anul 1945, unde au trăit până la moarte. Eusebiu Camilar a moștenit casa de la părinții săi, a restaurat-o și a completat-o cu încă o încăpere și o verandă. Scriitorul a murit la 27 august 1965.
În anul 1980, fiica scriitorului, Elisabeta Goian, a donat casa statului român pentru organizarea aici a unui muzeu memorial.
Expoziția memorială, amenajată în cele trei încăperi ale casei părintești, reconstituie atmosfera de viață și de activitate creatoare, prezentând publicului o bogată colecție de mobilier, obiecte personale și de uz gospodăresc, cărți, documente personale, fotografii.


PLOAIA DE ATOMI - EUSEBIU CAMILAR

Te-ngijorezi că ochii și creierii se cern?
În energia lumii, doar ești și tu etern!
Presimți spre ce noianuri de energii te-ndrumi,
Cînd știi că doar un singur atom conține lumi?

Cînd clopotul va bate pe dealul udeștean,
Eu o să fiu departe, în cerul de mărgean,
Dar nimeni n-o să vadă cum trece peste pomi,
Din pieptul meu o ploaie de luminoși atomi,

Și nimeni n-o să știe că un minut, o stea
A strălucit mai tare din energia mea.

Merită să afli și despre

Sugestii: