Muzeul Memorial Constantin şi Ion Stere, Bucov, Prahova
Muzeul a fost inaugurat pe 26 iunie 2010, ca urmare a donației făcută de doamna Suzana Stere Paleologu, nora lui Constantin Stere și prezintă mărturii ale vieții și activității marelui patriot.
Acesta fost organizat în fostul conac al familiei, conac ce se afla in Parcul Bucov de lângă Ploiesti.
Clădirea are două niveluri și mansardă.
La parter s-au reconstituit salonul de primire și sufrageria.
La etajul I s-au reconstituit holul , două dormitoare și biroul de lucru al scriitorului.
Salonul devenea, adesea, neîncăpător pentru prietenii, colaboratorii sau membrii familiei lui Stere. Au făcut vizite, aici, Nicolae Titulescu, Mihail și Izabela Sadoveanu, Demostene Botez, Mihai Ralea, Petre Andrei, Mihai Sevastos, Octav și Ioan Botez, George Călinescu, N.D. Cocea.
Dormitorul matrimonial a rămas cunoscut și ca dormitorul Anei. Eleganța acestuia păstrează încă imaginea unei doamne de clasă înaltă, Ana Stere. Camera este decorată cu un mobilier alb, stil Ludovic al XVI-lea, din lemn de ratan.
Biroul era una dintre încăperile preferate ale marelui patriot român, care păstrează și astăzi atmosfera vremurilor de atunci. Aici își primea oaspeții importanți cu care avea lungi discuții pe teme politice sau literare. Biroul din lemn de nuc sculptat impresionează prin somptuozitate.
Fotoliul tapisat, pendula de perete, care și astăzi măsoară timpul, stau liniștite, parcă în așteptarea marelui om, Constantin Stere.
Născut in 1865, in Basarabia, pe atunci parte a Imperiului Rus, Constantin Stere a fost un om politic, jurist, savant și scriitor condamnat la deportare in Siberia din cauza participării la Revoluția din 1905 din Rusia.
A jucat un rol important in Unirea Basarabiei cu Romania si s-a stins din viață la 26 iunie 1936, la Bucov.