Casa memorială, cula, Iancu Jianu, Caracal, Olt
Masivă şi având o formă deosebită stil culă boierească, casa a fost construită probabil de paharnicul Costache Jianu, tatăl lui Iancu, pe la sfârșitul secolului al XVIII-lea, fiind o construcție cu parter, etaj şi o pivniţă.
Parterul are podeaua sub nivelul solului cu circa 20 de centimetri şi este format din trei camere de dimensiuni modeste, probabil bucătărie şi spaţii de depozitare a alimentelor, intrarea principală având uşi masive de stejar cu balamale din fier lucrate manual de fierarii vremii.
La etaj sunt trei camere de locuit şi un cerdac închis cu geam care este orientat spre nord, la fel cu intrarea principală a casei.
Pivniţa este prevăzută cu creneluri în peretele dinspre sud şi ferestre mici, probabil folosite în cazul unui asediu. Ansamblul monumental cuprinde casa, dependinţele casei şi bordeiul.
Iancu Jianu a avut o viață tumultoasă și a scăpat de multe ori de la moarte. A ajuns să se căsătorească în urma unei legi pământești care le permitea celor care nu erau criminali să trăiască dacă erau ceruți în căsătorie de o fată de același rang. Așa a scăpat de spânzurătoare.
A avut mai multe funcții dregătorești de-a lungul vieții sale, l-a ajutat pe Tudor Vladimirescu să treacă Oltul cu pandurii și să se ducă la București în 1821. Trece printr-o perioadă de arest și începând cu anul 1823 și până la moartea sa nu s-a mai implicat în acțiuni haiducești.
În această casă, care era a tatălui său, a locuit împreună cu soția sa până ce a fost răpus de o boală la plămâni.