Casa-muzeu Gheorghe Zamfir, Curtișoara, Gorj

|
40 vizualizări

Întrucât mama renumitului naist Gheorghe Zamfir este originară din comuna gorjeană Hurezani, autoritățile locale au decis să amenajeze o casă muzeu în interiorul căreia turiștii să poată vedea diferite obiecte care îi aparțin artistului.
Ca urmare, în mai 2010, în prezența artistului, a fost inaugurată Casa Muzeu „Gheorghe Zamfir“ ce este amenajată în incinta Muzeului Arhitecturii Populare Curtișoara, situat în apropiere de Târgu Jiu.
Casa muzeu este compusă din două camere, într-una din ele fiind amenajată o veche bucătărie țărănească, în cealaltă fiind expuse obiectele pe care artistul le-a donat Muzeului Județean Gorj, administrator al Muzeului Arhitecturii Populare Curtișoara.

Astfel, în incinta casei muzeu se regăsesc discuri pe care Gheorghe Zamfir le-a scos de-a lungul timpului, dar și naiuri cu care artistul a cântat pe diferite scene sau haine cu care acesta a concertat în marile orașe ale lumii. De asemenea, pe pereți sunt expuse fotografii și diferite tablouri în care Gheorghe Zamfir apare singur sau cu diferiți artiști cu care a cântat de-a lungul timpului.
În plus, exemplare din cărțile scrise de artist pe parcursul carierei sunt expuse în casa care poartă numele Gheorghe Zamfir, vizitatorii casei putând, de asemenea, să vadă și câteva dintre tablourile pictate de artist și expuse în trecut în diferite galerii.
Unul dintre naiurile care l-a făcut faimos pe artist în toată lumea este expus în casa muzeu, pe el fiind semnătura lui Zamfir, lângă cuvintele „Cu el am semănat pe toată planeta cântecele de pe Jiu şi Gilort, Muzeului Gheorghe Zamfir din Gorj, pentru casa şi mama mea de la Gorj”.

Merită să afli și despre

Sugestii: