Casa Memorială Benedek Elek, Băţanii Mici, Covasna

|
23 vizualizări

Muzeul a fost înființat în casa în care a locuit scriitorul și publicistul Benedek Elek, care a fost întemeietorul literaturii maghiare pentru copii, mare povestitor și culegător de folclor secuiesc.
Inaugurarea casei memoriale a avut loc la 25 mai 1969, cu ocazia comemorării a 110 ani de la naştere şi a 40 de ani de la moartea scriitorului.

Din cele opt încăperi ale clădirii, două găzduiesc expoziţia comemorativă.
Expoziţia a fost amenajată în sufrageria spaţioasă şi în camera alăturată din dreapta, de colaboratorii Muzeului Naţional Secuiesc, din materialul adunat în cea mai mare parte, de tanti Flóra.
În sufragerie sunt expuse fotografii vechi ale familiei, scrisori şi manuscrise. Aici se află cărţile de poveşti editate în urmă cu un secol şi colecţia revistelor pentru copii: Cimbora, Az Én Újságom, Jó Pajtás. Tavanul sălii mari este decorat de un candelabru impresionant, sculptat de artistul popular Máthé Ferenc, din Vîrghiş.

Tot aici sunt expuse obiecte de uz casnic şi mobilier vechi, cusături splendide, coroane şi cărţi omagiale, gravurile în lemn ale lui Imets László şi Kósa Bálint, tablouri, precum şi exemplare ale cărţilor de poveşti editate în ultimii ani.
În aceeaşi sală sunt expuse volumele cu traducerile în limbi străine, precum şi tezele şi disertaţiile realizate despre viaţa şi opera lui Benedek Elek.
Camera laterală din dreapta este camera de lucru a lui Benedek Elek, cu masa originală de birou şi cu toate celelalte obiecte care aparţineau odinioară scriitorului: pană, ştampilă, zaharniţă din argint şi ultima scrisoare neterminată.
Pe unul din peretii casei este scris in romana si maghiara, citatul: „Limba statului trebuie sa o invatati, limba materna nu aveti voie sa o uitati”.

Merită să afli și despre

Sugestii: