Casa memorială sculptor George Apostu, Stănișești, Bacău

|
27 vizualizări

Casa a fost ridicată în 1930, la un an după căsătoria bunicilor mei, Măriuca şi Vasile Apostu. George Apostu a avut două surori, pe mama, Dumitra şi pe Ioana. Până pe la 35 de ani a tot revenit în Stănişeşti. Ulterior, bunicii s-au mutat la apartament, în Bacău. L-am văzut ultima oară înainte de plecarea lui în Franţa, cu câţiva ani înainte de moartea lui“, povesteşte Dinu Apostu, nepotul artistului.
Sculptorul George Apostu s-a nascut la data de 20 decembrie 1934, in satul Stanisesti in nordul fostului județ Tecuci, astăzi Bacău, in casa părinților săi Măriuca si Vasile Apostol si a murit la data de 13 octombrie 1986, la Paris in Franța.

Din 1964 şi până la sfârşitul vieţii a avut numeroase expoziții în România dar şi în Franţa, Belgia, Italia, Spania, Brazilia, India. În 1982 devine profesor de sculptură în lemn la Academia Michelangelo din Agrigento-Italia şi în acelaşi an se stabileşte în Paris.

Sculptorul George Apostu s fost distins cu importante premii printre care Premiul Ioan Andreescu al Academiei Române în 1966 și Marele premiu pentru sculptură al Uniunii Artiștilor Plastici din România în 1970. În ultimii ani, în a doua jumătate a lunii august, la casa memorială din Stănișești se organizează Tabăra de Creație “Împreună cu George Apostu, la el acasă”.
Este înmormântat în zona de sud a cimitirului „Père-Lachaise” din Paris.
"Era un om mai dintr-o bucată decât noi, cu o putere și simplitate care nouă ne lipește în mod obișnuit și care la el era firea însăși. Și, în felul acesta, firea lui Apostu ne stă drept pildă pentru firea celor sortiți să se nască în pământ românesc." MARIN TARANGUL (Lupta Paris, octombrie 1986)

Merită să afli și despre

Sugestii: