Grădina Uranus - Atelierele VATRA MCP la Balkanik Festival 8 - 10 Septembrie

Grădina Uranus - Atelierele VATRA MCP la Balkanik Festival 8 - 10 Septembrie

|
66 vizualizări

Vatra Meșterilor și Creatorilor de Patrimoniu este la Balkanik Festival, editia a X-a, pe 8 - 10 Septembrie 2023, în Grădina Uranus, Bucuresti!
Am pregătit pentru in cadrul festivalului, pentru 3 zile, ateliere meșteșugărești deosebite, de țesut cu păr de capră, ceramică și cusut podoabe populare.


PROGRAM ATELIERE VATRA MCP:
Familia Baba - țesut în păr de capră:
Vineri: 16:00 - 20:00
Sâmmbătă: 12:00 - 14:00 - 16:00 - 20:00
Mihaela Pleșea - ceramică
Vineri: 16:00 - 20:00
Sâmmbătă: 12:00 - 14:00 - 16:00 - 20:00
Duminică: 12:00 - 14:00 - 16:00 - 20:00
Șezătoarea domnișancelor - cusut podoabe populare:
Vineri: 16:00 - 20:00
Sâmmbătă: 12:00 - 14:00 - 16:00 - 20:00
Duminică: 12:00 - 14:00 - 16:00 - 18:00


Familia Baba - țesut cu păr de capră

Familia Baba este o familie de creatori populari din Buzău. Toți membrii familiei lucrează la războiul de țesut vertical, în fir de păr de capră și lână.
Nicolae Baba, preot, și soția sa, Iuliana, profesoară, se numără printre ultimii meșteri din Buzău care luptă cu îndârjire să mențină vie tradiția, țesând obiecte textile, decorative sau cu scop utilitar, decorate cu motive tradiționale.
Ajutoare de nădejde în această frumoasă îndeletnicire le sunt și cei doi fii ai lor, Rareș Teodor (18 ani) și Ciprian Alexandru (14 ani), care, moștenind pasiunea și priceperea pentru arta țesutului de la părinții lor, au deprins tainele meșteșugului de la vârste fragede.
Membrii familiei Baba au învățat să lucreze părul de capră la războiul de țesut vertical de la meșterii locali din Comuna Blăjani (Baba Antița, bunica celor doi copii, Stanca Gurgui care toarce la cei 87 de ani și al cărei nepot, Gogan Ion Aurelian deține stâna de capre de unde se colectează părul folosit de familia Baba pentru țesături). Aceștia au avut, de asemenea, ocazia să primească învățăminte și de la creatori populari cunoscuți de la Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău, de la profesoara Amelia Papazissu, precum și de la regretata țesătoare Adela Petre.
Toate tehnicile folosite de membrii familiei Baba sunt cele tradiționale, de la prelucrarea firului de păr de capră, la țesutul la războiul clasic vertical. Parte din minuțiozitatea necesară lucrului cu păr de capră este și selectarea nuanțelor încă din momentul tunsului și prelucrarea separată a acestora, deoarece părul de capră nu se colorează. Similar, familia de meșteri păstrează tehnicile strămoșești și pentru prelucrarea lânii, pe care o colorează cu foi de ceapă, nuc sau tei.
Obiectele artizanale făurite de familia de meșteșugari se bucură de aprecierea tuturor celor care au ocazia să le admire la expoziții și concursuri, remarcându-se atât prin frumusețea lor, cât și prin priceperea și îndemânarea necesare realizării lor, părul de capră fiind un material mult mai pretențios și greu de prelucrat decât lâna sau bumbacul.
Măiestria creatorilor populari și dedicarea acestora pentru meșteșugul lor au fost răsplătite și cu premii, Rareș și Ciprian obținând amândoi premiul I, sub îndrumarea părinților lor, la secțiunea țesut cu păr de capră, în cadrul edițiilor din anul 2022 și 2023 ale Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale” organizată de Muzeul Astra din Sibiu.
Meșterii se dăruiesc cu pasiune și devotament artei lor, făcând tot ce le stă în putere pentru a se asigura că meșteșugul nu se va pierde, ci va dăinui, astfel ca și generațiile viitoare să poată admira frumusețea și înțelepciunea străbunilor lor.


Mihaela Pleșea – Ceramică

Mihaela Pleșea învață la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” Galați și își perfecționează tehnicile de olărit sub îndrumarea dnei. Adamache Netuța.
Mihaela are 16 ani și a început să practice serios meșteșugul olăritului de la vârsta de 7 ani. Pasiunea Mihaelei pentru lut s-a născut încă de la vârsta de 4 ani, când a luat pentru prima dată contact cu lutul, în urma unor activități organizate de mama sa, profesoară de meserie, la Școala Gimnazială „Unirea” Braniștea, împreună cu meșterul olar din comună de la acea vreme, regretatul Leș Gabor.
O contribuție semnificativă formarea Mihaelei au avut-o și meșterul olar Zivislav Pavloviç din Serbia, dna. Adamache Netuța, dl. Ionuț Bâscu, precum și mulți alți meșteri olari din Ungaria și România.
În realizarea obiectelor sale ceramice, artista folosește „ficheșul” (numit și piaptăn sau cuțit), cu care finisează forma vasului, sârmă, piele, pensulă pentru pictat și instrumente de scrijelit pentru obținerea modelelor în relief.
Un element important al decorului vaselor realizate de Mihaela sunt „glazurile” pe care le folosește. Acestea sunt materiale din pudră colorată de sticlă, pe care le alege cu deosebită grijă, folosind doar materiale ecologice, care nu conțin plumb.
Ea realizează o gamă variată de obiecte ceramice: căni, carafe, castroane, farfurii decorative, vaze de flori, vase mari, de gătit, dar și mici bijuterii. Bijuteriile ceramice sunt realizate din ceramică albă, fiind, după spusele artistei, mult mai greu de făcut, pentru că „sunt mai migăloase”. Cu toate acestea, aspectul deosebit al podoabelor obținute justifică pe deplin eforturile.
Mihaela comercializează piesele ceramice realizate de ea, fie în cadrul expozițiilor de profil, fie online, dorindu-și să strângă suficienți bani pentru a achiziționa un nou cuptor, care să îi permită să se dezvolte.
Începând cu anul 2015, Mihaela a participat la toate edițiile Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale”. La fiecare dintre acestea a obținut premii, din anul 2018 și până în prezent obținând premiul I la toate edițiile, precum și Premiul special Vatra MCP pentru ceramică în ediția 2022. De asemenea, arta sa poate fi admirată în cadrul taberelor și expozițiilor de profil, organizate atât la nivel național, cât și internațional.
Visul Mihaelei este să facă din pasiunea ei pentru olărit o meserie și să devină cunoscută la nivel internațional pentru meșteșugul său.


Șezătoarea domnișancelor - cusut podoabe populare

Dna Nicoleta Uță este profesor coordonator în cadrul secțiunii de cusut a Centrului de Cultură și Arte Argeș.
Provenind din Domnești, județul Argeș, dna Uță a crescut cu dragoste pentru portul popular românesc și, în special, pentru portul popular local, deosebit prin culorile folosite și modelele reprezentative.
Dorind să păstreze vie pasiunea pentru portul strămoșesc, dna Uță nu doar poartă cu mândrie straiele, ci a decis să transmită mai departe generațiilor următoare dragostea și respectul față costumul popular, față de tradițiile locului, cât și meșteșugul făuririi frumoaselor podoabe.
În acest scop, la inițiativa și îndrumarea creatoarei populare, fetele din Domnești au acum posibilitatea de a participa la cursuri de cusut în cadrul Centrului Județean de Cultură și Arte Argeș, unde învață să coasă, de la „muște” și modele simple, la ii complexe, splendidele cămăși cu altiță muscelene, împodobite cu modele de o frumusețe străveche.
Micuțele și harnicele fetițe au readus la lumină șezătorile bunicilor și străbunicilor lor. Astfel, ele au format Șezătoarea domnișancelor, unde se adună cu mare drag, lucrează cu spor, cântec și voie bună, la fel cum era odată în satul lor.
Printre fetele îndrumate de dna Uță se numără și Ioana Elena Petrescu, talentul și dăruirea acesteia fiind răsplătite cu premiul I în cadrul ediției din anul 2023 a Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale” organizată de Muzeul Astra din Sibiu, precum și cu Premiul special Vatra MCP pentru cusătură/țesătură în cadrul aceluiași concurs.

Abonamente disponibile pe www.balkanikfestival.ro

Mai multe despre Balkanik Festival

Sugestii: