Atelierele Vatra MCP la Balkanik Festival – Ediția a IX-a – 2022

În toate activitățile sale, Vatra Meșterilor și Creatorilor de Patrimoniu își propune să descopere și să susțină creativitatea în toate formele sale.

Așadar, Vatra MCP in colaborare cu de Asociația Culturală Metropolis și The Fresh, a susținut participarea unora dintre talentații meșteri descoperiți, la târgul de meșteșuguri din cadrul ediției de anul acesta a Balkanik Festival.

Balkanik Festival este un eveniment cultural organizat de Asociația Culturală Metropolis și The Fresh, într-o atmosferă de poveste, în natura urbană din centrul Bucureștiului, cu un târg meșteșugăresc, bucătării tradiționale și reinterpretate, ateliere și multe alte bucurii.

In 2022, în perioada 9-11 septembrie, la cea de-a IX-a ediție a festivalului, secțiunea de târg și meșteșuguri tradiționale românești a fost organizată de Vatra Meșterilor și Creatorilor de Patrimoniu, prin mâinile dibace ale unora dintre cei mai iscusiți meșteri și artiști pe care avem privilegiul să-i cunoaștem.

În oaza de tradiție și cultură organizată la Grădina Uranus, meșterii noștri au susținut ateliere de ceramică, pictură, sculptură și țesut, împărtășind cu doritorii din tainele meșteșugului lor, precum și oferindu-le acestora posibilitatea de a le achiziționa lucrările.

În continuarea legăturii de suflet formată la Olimpiada de meșteșuguri organizată alături de Muzeul „ASTRA” Sibiu, ne-am reîntâlnit la Balkanik Festival cu Olimpicii Vatra MCP (2022).

Astfel, atelierele de ceramică, pictură și sculptură din cadrul Balkanik Fesival au fost susținute de Pleșea Mihaela, Matei Andrada și Vârtosu Robert Andrei.

Mihaela Pleșea, sau Miky, cum o cunosc apropiații, s-a așezat în spatele roții olarului, atât pentru demonstrații practice, cât și pentru a o împărți cu cei dornici să afle cum din propriile mâini și puțin lut pot apărea vase cu o reală valoare practică și decorativă.

Andrada Matei a adunat în jurul mesei artiști de toate vârstele, creând împreună picturi naive, pe sticlă sau pe pânză, bucurându-se de culoare și lăsând atmosfera festivalului să-i inspire.

Robert Vârtosu și-a dovedit și împărtășit și el priceperea, inițiindu-i pe aspiranți în tainele sculpturii, cei mai răbdători dintre aceștia putând pleca acasă cu propria Coloană a infinitului sau icoană de vatră, sculptate cu trudă și migală chiar de ei.

Olimpicilor li s-au alăturat, în cadrul Balkanik Festival, alți meșteri pricepuți de pe lângă Vatră, și anume familia Baba, o familie de creatori populari din Buzău. Toți membrii familiei lucrează la războiul de țesut vertical, în fir de păr de capră și lână.

Nicolae Baba, preot, și soția sa, Iuliana, profesoară, se numără printre ultimii meșteri din Buzău care luptă cu îndârjire să mențină vie tradiția, țesând obiecte textile, decorative sau cu scop utilitar, decorate cu motive tradiționale.

Ajutoare de nădejde în această frumoasă îndeletnicire le sunt și cei doi fii ai lor, Rareș Teodor (17 ani) și Ciprian Alexandru (13 ani), care, moștenind pasiunea și priceperea pentru arta țesutului de la părinții lor, au deprins tainele meșteșugului de la vârste fragede.

Aceștia i-au bucurat pe cei ce au avut răgazul să își oprească pașii lângă războaiele de țesut cu demonstrații practice, dar și cu povești și învățăminte despre meșteșugul lor. De asemenea, nostalgicii au putut pune din nou, cu drag și dor, în practică cele învățate de la bunicii lor, iar cei mai tineri, care nu avuseseră încă ocazia de a cunoaște secretele ițelor aparent atât de încurcate, și-au putut pune la încercare dibăcia, sub îndrumarea familiei de meșteri.

Astfel, pe parcursul celor trei zile de festival, pe ritmuri tradiționale balcanice, meșterii Vatra MCP s-au alăturat bucuriei Balkanik Festival, creând, povestind, și oferindu-le trecătorilor posibilitatea de a le admira și cumpăra lucrările, veritabile opere de artă care să aducă bucurie privitorului o viață întreagă.