Avrigul de altădată, în imagini vechi
Avrig este situat în județul Sibiu, regiunea istorică Transilvania. În trecut, Avrigul a avut denumirea de ….
Scurtă istorie a Avrigului
Urme ale civilizatiei umane s-au descoperit în Avrig, încă din epoca bronzului. Prima atestare documentară a Avrigului datează din 1364.
Vezi filmul Vatra MCP cu Avrigul vechi, de altădată
Avrigul, situat în Țara Oltului, este atestat din secolul XIII, pe un teritoriu cunoscut ca „Pământul românilor și pecenegilor”, locuit de o comunitate românească bine organizată încă înaintea venirii sașilor.
Deși a existat o mică așezare săsească, majoritatea locuitorilor au rămas români liberi, scutiți de iobăgie, dar supuși Scaunului săsesc din Sibiu din 1383.
Avrigenii s-au remarcat prin rezistența la unirea religioasă cu Biserica Catolică și prin lupta pentru păstrarea drepturilor asupra Muntelui Suru, confirmată de regele Vladislav al II-lea în 1501.
În 1776, baronul Brukenthal a primit conacul ridicat anterior de generalul Bukow, transformat ulterior în reședință de vară, cu grădini inspirate de cele vieneze.
În 1779, la Avrig se naște Gheorghe Lazăr, fondatorul învățământului superior în limba română.
În secolul XIX, localitatea cunoaște o dezvoltare industrială prin apariția glăjăriei, atelierelor și micilor fabrici. Până la Primul Război Mondial, Avrigul era un sat modernizat, cu școală agricolă, grădiniță și electricitate, iar în perioada interbelică se dezvoltă economic prin Uzinele Mârșa și fabrica de sticlă.
După război, instaurarea comunismului a fost întâmpinată cu rezistență de comunitatea cu orientare liberală și țărănistă.
Poze vechi cu Avrigul de altădată
Atracții, Monumente și Obiective din Avrig
- Muzeul Avrig – Cuprinde trei camere și o sală de expoziții. Prima încăpere este dedicată lui Gheorghe Lazăr, cu documente, fotografii și obiecte care ilustrează viața și activitatea sa. A doua cameră expune artizanat popular din Avrig, iar a treia prezintă un interior tradițional local. Sala de expoziții adăpostește obiecte de sticlărie din Avrig și găzduiește expoziții periodice.
- Palatul de vară Brukenthal - Fostă reședință de vară a guvernatorului Transilvaniei Samuel Brukenthal, se întinde astăzi pe 15 hectare. Inspirat de palatele Schönbrunn și Luxembourg, palatul este amenajat în stil baroc, având una dintre cele mai impresionante grădini de acest tip din România, unică prin dimensiune și eleganța peisagistică.
- Biserica fortificată - În secolul XIII, sașii au ridicat la Avrig o bazilică romanică, transformată în secolul XV într-o biserică fortificată, în linie cu tendințele din Transilvania. De-a lungul timpului, edificiul a înglobat elemente romanice, gotice și baroce. În 1770, baronul Samuel von Brukenthal a donat bisericii un ceas care funcționează și astăzi.
Personalități din Avrig
- Gheorghe Lazăr - Fondatorul învățământului în limba română din București s-a născut și a murit în Avrig
- Vasile Stoica (1889 - 1959) - Diplomat și deținut politic sub regimul comunist.
- Romulus Cândea (1886 -1973) - Istoric, membru corespondent al Academiei Române, Profesor Universitar la Cluj și Sibiu.
- Gheorghe Popențiu (1912 - 2000) - Colonel din Batalionul 3 Vânători de Munte, veteran de război.
- Aurel Cândea - medic chirurg, a pus împreună cu Victor Babeș bazele clinicii de chirurgie din Timișoara.
- Dumitru Mareș (1932 -1977), profesor universitar, fondator al Facultății de Studii Economice din Timișoara.
- Cristofor Dancu - publicist.
- Augustin Coman - profesor și om politic, primar al orașului Timișoara.
- Aurel Ion Maican - regizor.
- Radu Constantinescu (1925 -1988) - preot.
- Ilie V. Spiridon (1916 - 1971) - membru al mișcării culturale de la Sibiu în perioada 1940–1942, grupul „Thetis”, a studiat dreptul și teologia, scriitor.
- Gheorghe Sîrghie (1915 - 2001), compozitor și dirijor.
- Maria Spiridon - creatoare de artă populară, fondatoarea unei școli de țesut-cusut, a dus faima artei țesutului din Țara Oltului până în S.U.A. și Canada.