Corabia de altădată, în imagini vechi
Corabia se află în județul Olt, regiunea istorică Muntenia. În trecut, Corabia a avut denumirea de Sucidava.
Scurtă istorie a Corabiei
Urme ale civilizatiei umane s-au descoperit în Corabia, încă din epoca dacică. Prima atestare documentară a Corabiei datează din 1598.
Vezi filmul Vatra MCP cu Corabia veche, de altădată
Cartierul Celei, care a fost absorbit în orașul modern, adăpostește ruinele cetății dacice Sucidava, capitala tribului Sucilor, unde Constantin cel Mare a construit un pod peste Dunăre, al doilea al Imperiului Roman. Cetatea include și o fântână secretă cu apă potabilă, care poate fi admirată și astăzi.
În secolul XIX, pe teritoriul actual al orașului Corabia, s-a propus construirea unui nou oraș pe malul Dunării, numit inițial „Alexandru Ioan Cuza” și mai târziu „Mircea”. Orașul a fost fondat oficial în 1871, iar în 1877, armata română a traversat Dunărea pentru a lupta în Războiul de Independență.
La sfârșitul secolului XIX, Corabia s-a dezvoltat economic datorită comerțului cu cereale și s-a conectat la rețeaua feroviară.
În perioada interbelică, orașul a cunoscut o înflorire economică, dar după 1989, multe dintre fabricile construite în perioada comunistă au fost închise.
Poze vechi cu Corabia de altădată
Atracții, Monumente și Obiective din Corabia
- Hotelul Împăratul Traian - Un monument istoric remarcabil, construit în anul 1910. Această clădire emblematică reflectă stilul arhitectural neoromânesc, fiind una dintre cele mai importante atracții ale orașului.
- Muzeul de Arheologie şi Etnografie - Înființat în 1951, are un profil mixt, incluzând istorie, etnografie și științele naturii. Găzduit într-o clădire monument istoric din 1907, acesta este structurat în două sectoare: artă populară și istorie veche. Colecțiile sale cuprind obiecte arheologice, arme, unelte, ceramică, podoabe, monede, statuete, monumente funerare și tezaure bizantine, reflectând bogata istorie a așezării de la Celei.
- Piața Independenței – Loc în care sunt amplasate două busturi: domnitorul Mihai Viteazul și preotul Radu Șapcă.
- Catedrala Sfânta Treime - Una dintre cele mai mari catedrale ortodoxe din România – Statuia României - Reprezentată ca o tânără fată indicând spre locul în care forțele române au traversat Dunărea în Războiul de independent
- Cinematograful Dunărea - Înființat în anul 1927, a fost dotat cu echipamente de proiecție moderne și o sală cu o capacitate de 400 de locuri. Acesta a funcționat până în 2004 sub numele de Dunărea.
Personalități din Corabia
- Popa Șapcă (1795 - 1876), preot, haiduc;
- Nicolae Dobrescu (1874 - 1914), istoric, membru corespondent al Academiei Române;
- Theodor D. Ionescu (1898 - 1990), inginer chimist, membru corespondent al Academiei Române;
- Nicolae Buicliu (1906 - 1974), compozitor, profesor armean;
- Valentin Al. Georgescu (1908 - 1995), jurist, membru al Academiei Române;
- Anastasatu (1917 - 1995), medic, membru titular al Academiei Române;
- Pavel Chihaia (1922 - 2019), eseist, romancier și istoric de artă;
- Theodor Danetti (1926 - 2016), actor;
- Virgil Mazilescu (1942 - 1984), scriitor, traducător;
- Șerban Ionescu (1950 - 2012), actor;
- Emilian Nuțu (1951 - 2024), artist plastic.