Buftea de altădată, în imagini vechi
Buftea se află în județul Ilfov, regiunea istorică Muntenia. În trecut, Buftea a avut denumirea de Mănești.
Scurtă istorie a Buftei
Urme ale civilizatiei umane s-au descoperit în Buftea, încă din paleolitic. Prima atestare documentară a Buftei datează din 1752.
Vezi filmul Vatra MCP cu Buftea veche, de altădată
Buftea își are originea în satul medieval Mănești, atestat din perioada lui Mircea cel Bătrân și menționat pentru prima dată în 1577.
Locuitorii săi au participat la Războiul de Independență (1877-1878) și la Primul Război Mondial.
Dezvoltarea localității a fost influențată de Prințul Barbu Știrbei, care a contribuit la înființarea unor fabrici, școli și instituții culturale. La Buftea s-a semnat Tratatul Preliminar de Pace cu Puterile Centrale în 1918.
În 1968, Buftea a fost declarată oraș.
Poze vechi cu Buftea de altădată
Atracții, Monumente și Obiective din Buftea
- Palatul Știrbei - Construcția Domeniului Știrbey a început în 1850, când domnitorul Barbu Dimitrie Știrbey a ridicat o culă fortificată. În 1864, Alexandru Știrbey a construit actualul palat, proiectat de arhitectul german Joseph Hartl, și a contribuit la dezvoltarea Buftei prin fabrici și agricultură inovatoare. Domeniul include și o capelă neogotică, proiectată de baronul Theophil von Hansen, considerată una dintre principalele sale atracții.
- Biserica „Sfinții Împărați” - Aflată în localitatea Buciumeni, a fost Ridicată în 1787 ca biserică de curte.
- Crucea comemorativă ridicată în 1928 în memoria victimelor Primului Război Mondial.
Personalități din Buftea
- Dumitru Dumitrescu (1904 - 1984) - Inginer, intemeietorul scolii romanesti moderne de hidraulica. Din 1963 membru titular al Academiei Române.
- Florea Oprea (1926 -2019) - A avut o contribuție remarcabilă în domeniul metalurgiei, atât prin activitatea sa didactică și de cercetare, cât și prin funcțiile academice deținute, inclusiv cea de rector al Politehnicii București.