Târgu Frumos de altădată, în imagini vechi
Târgu Frumos este situat în județul Iași, regiunea istorică Moldova. În trecut, Târgu Frumos a avut denumirea de Târgul Crasnei.
Scurtă istorie a localității Târgu Frumos
Urme ale civilizatiei umane s-au descoperit în Târgu Frumos încă din de la sfârşitul secolului al XIV-lea. Prima atestare documentară a localității Târgu Frumos datează din 1448.
Vezi filmul Vatra MCP cu Târgu Frumos vechi, de altădată
Târgu Frumos este menționat frecvent în documente medievale, fiind un important nod comercial și administrativ, capitală a Ținutului Cârligatura până în 1834.
Orașul a avut o curte domnească și un palat domnesc atribuit lui Vasile Lupu, iar Dimitrie Cantemir consemnează existența unei case domnești de piatră. A fost afectat de incursiunile polonezilor și tătarilor, iar în perioada fanariotă a suferit din cauza taxelor impuse de mănăstiri.
În 1815, Scarlat Callimachi emite un document ce reglementează administrația și economia orașului, facilitând repopularea.
Secolul al XIX-lea aduce o dezvoltare constantă, cu târguri prospere, servicii organizate și primele școli, inclusiv o școală de băieți înființată în 1841 și una de fete în 1857.
Poze vechi cu Târgu Frumos de altădată
Atracții, Monumente și Obiective din Târgu Frumos
Punctul muzeal „Garabet Ibrăileanu” – Inaugurat în anul 2016, este dedicat lui Garabet Ibrăileanu (1871-1936), scriitor, critic și profesor. Muzeul omagiază contribuția sa la literatura română, inclusiv coordonarea revistei „Viața românească” și publicarea romanului „Adela” (1933).
Mausoleul soldaților români din Primul Război Mondial – Aflat pe Str. Eternității.
Ansamblul Bisericii „Cuvioasa Paraschiva” – Construită în anul 1541, de Petru Rareș.
Personalități din Târgu Frumos
- Dumitru Theodor Neculuță (1859-1904), poet, membru post-mortem al Academiei Române
- Garabet Ibrăileanu (1871-1936), critic literar, eseist, istoric literar, pedagog, redactor literar, romancier român, de origine armeană
- Marta Trancu-Rainer (1875-1950), prima femeie chirurg din România, de origine armeană
- Grigore Trancu-Iași (1874-1940), om politic, economist, avocat, profesor universitar, scriitor și memorialist român de origine armeană
- Valentin Talpalaru (n. 1953), poet român
- Dan Merișca (1957-1991), scriitor român de science-fiction
- Lucian Merișca (n. 1958), scriitor român de literatură științifico-fantastică, traducător și redactor de radio